Tribute to Nieyl and Dieypu - my once DSLRs.

>> Wednesday, April 28, 2010


If yesterday, the sadness could be contained,
But at this very moment,
It squeezes my heart out,
Unable to breath yet my mind keep swirling in the air,
Flying through the dimension and every particle of the memoirs,
Seeking for the moments that are so special,
The remnants and the reminder of what I once have...

Fuh..poem skit. Just to make my day better kot. Huuu.. so sad bila dikenangkan. Duit kawin pun sampai sipi-sipi je sebab beli DSLR tu. Suatu masa dulu, aku berjalan dengan kawan opis pergi makan tengahari;

"Fuh...best kan kalau ada DSLR..sume benda-benda sekeliling kita ni ada cerita. Angle ni, angle ni..lawa ni beb", sambil aku menggayakan tangan ku seakan2 memegang sebuah DSLR

"Pergh..gaya dah ada beb"

"Kena angankan dulu beb. Orang kata dia akan trigger sub-conscious mind kita. So, kita akan lebih berusaha untuk dapatkannya"

Dan Alhamdulillah..aku dapat memiliki DSLR pertama aku Nikon D40 yg aku rasa aku pegang genap 2 tahun lepas. Masa tu rasa terkabul satu impian aku. Segala-gala yg ada di sekeliling aku kelihatan indah untuk di'kekal'kan dalam gambar.

Aku ingat lagi bau kamera baru tu.  Terngiang2 kat bulu idung aku..tingling lagi orang putih kata. Apakan daya. Takpe lah..orang lain mungkin lagi hebat ujian yang Allah bagi. Yang hilang kereta, seisi rumah kena samun, sekoyon-koyon yang ada. Apalah sangat ujian Allah bagi aku. Lagipun tuhan takkan uji kita dengan benda yang kita tak boleh tanggun kan?? Huuu..

Demi mengingati diri aku yang aku pernah ada DSLR, aku akan letak la setiap entri gambar-gambar simpanan aku. Mana tahu, bila habis sume gambar aku kongsi, masa tu aku dah ada DSLR balik kan. Amiiinnn. Gambar anak kucing kat atas tu antara gambar terawal. Kat belakang umah aku dapat.

Ni gambar yang aku mula-mula edit bagi impak sebahagian je yang berwarna. Ini gambar pertama aku edit bila dapat tau macam mana nak buat camni

Ni plak gambar pertama aku amek indoor. Masa ni kalut betul. Tak tau nak main ISO, apperture dan shutter speed. Sume gambar bergoyang-goyang. Tapi akhirnya dapat gak satu yg OK tanpa flash.

Oklah..itu je la untuk entri kali ni.

Update : Projek Ikan Kap. Day 3 - sekor mati. Mekasih pada Amir Said dan Flying Pixel kerana sudi follow blog ni.

18 comments:

Farah Yusri April 28, 2010 at 7:00 PM  

Anul! What happened? Betul ke? Confirm jual eh? Ke.. ada replacement baru? Mana tau kau upgrade ke dslr baru ke. Hehe.

Mak Su April 28, 2010 at 7:02 PM  

terharu plaks baca poem tu, moga2 dapat dslr baru, laggiiiii canggih :)

HEMY April 28, 2010 at 7:09 PM  

Hilang la Farah...orang curi..masuk umahhh

Mak Su, mekasihhhh

dextrike April 28, 2010 at 7:48 PM  

sedeyyy.. :(
dyh ape prasaan bro klo ilang brg yg kte sayang sgttttttt2...
sedey kan??
huwaaaaa, takpe.. byk2kan promote blog tauu..
nanti dpt duek nuffnang, beli camera baru..
jgn sedey sgt...
nanti dyh pon sedey jgakkk..
sob3.. sabar yeee..
ngat ni, stiap ape yg jadi ade hikmah.. :)
tabahkan hati! T___T

safiyyahosman April 28, 2010 at 8:16 PM  

hihihi..
cpat2..
kumpl duit..
hihih..
get new dslr..
:)

Frodo Baggins April 28, 2010 at 8:28 PM  

"picca dr hati normal manusia"
lain yg lu dah amik
x nak share kat sini ke?
cesss ~~ hahahhahaha ...
kalau dah tepek, jgn lupa roger wa.
masyukkkk!!


>>___<<

Masy April 28, 2010 at 8:37 PM  

aku pon masih teringat2 kenangan mendakap dslr ko kat fradoo sblm ko kawen aritu. rupanya itulah saat2 terakhir aku dan kamera ko. alangkah syahdunya huhuuhu~

~wAniE~ April 28, 2010 at 9:20 PM  

sedey je..dh la dslr tu mahal..kalo kena kat aku msti aku nages sbb aku mmng nk dslr tu...ermmmm x pela hemy..just igt nie dugaan ALLAH beri tuk ko n cume sedikit je...sabar erkkk

zonaku April 28, 2010 at 9:29 PM  

aduh.... bila hilang nya????????????????





aku teringat ko nk amik pic bulan besar masa kita jumpa di shah alam. kat pak li


n masa tu la keri amik pic candid aku y sangat aku suka!





n ko org pertama n only y leh publish pic aku tanpa edit
hehehehhehehheheheheheee

Frodo Baggins April 28, 2010 at 11:11 PM  

hamy, pencuri tu dapat tangkap x?
bila jadi ni??

Frodo Baggins April 28, 2010 at 11:14 PM  

hamy, pencuri tu dapat tangkap x?
bila jadi ni??

Farah Yusri April 29, 2010 at 12:31 AM  

Laaah!! Sorry sangat! Baru sempat baca entry kau yang sebelum ni. Ishh, sedih betul. Camera aku hantar repair pun aku dah semacam, inikan hilang. Sabar eh, harta kita semua ni pinjaman Allah. Aku doa supaya murah la rezeki kau untuk berkamera baru, InshaAllah.

Kapten April 29, 2010 at 3:39 AM  

ko simpan azam dapatkan yg baru lg. boleh tu

jedi April 29, 2010 at 8:52 AM  

aku pun xtercapai lagi cita2 nak beli DSLR...sama kita berusaha beb...

syah shah April 29, 2010 at 9:56 AM  

insyaAllah, pasti akan dapat galang gantinya... mungkin yang lebih baik... Redha dengan apa yang terjadi...

Senyum... Senyummm... :D :D

HEMY April 29, 2010 at 11:04 AM  

Alamak...sume ada kenangan dengan DSLR ku tu..huuu...mekasih la share sama2 kenangan indah ituuu...

Aku akan lupakn gak la lama2 musibah ni..tp memang terasa la..susah kot nk cepat ilang sedey

xdapat tgkp pun frodo..ntah sapa la masuk

Kniedaz April 29, 2010 at 12:46 PM  

ada rezeki nanti dpt yg lg baik..

zahidah dihaz May 6, 2010 at 2:18 PM  

tak beli lagi DSLR...nak tunggu abis belajar dulu...kang tak pasal2 daddy mengamuk...=P

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP