Maksud RTM di hati saya dan kenangan bersama RTM.

>> Thursday, April 1, 2010

Waktu aku kecik2 dulu, aku sekolah pagi dan petang. Paginya sekolah kebangsaan. Balik around pukul 12.45. Balik2 tu bukak baju, pakai spender je, aku dah adik2 aku akan tidor lepas makan tghri. Kalau tak tidor pn ada sebab la. Dlm kul 1.45 ptg, bangun mandi dan siap2 nk ke sekolah petang (fardhu ain). Itu rutin harian kami sepanjang 6 tahun dulu.
Kami pernah alami waktu daif yg tak ada TV. Masa tu kalau malam yg mana citer Airwolf ditayangkan, kami sekeluarga akan ke umah jiran dalam gelap bertemankan lampu sentir (melayunya pelita). Alaa..citer helikopter itam yg canggih tu. Bentuk macam helikopter Donald Trump tu haa. Markas kat dalam gunung tu. Canggih wooo.. Masa tu mmg RTM punya slogan "Teman Setia Anda" tu sangat tepat le. TV1 dan TV2 je yg aku ingat dalam memori kanak2 aku. TV3 aku kodek2 takde.

Mana taknya..setiap kamis petang aku akan ponteng sekolah..tp tak selalu la..kena pandai berlakon depan mak. Masa tu dah ada TV sendiri. Pukul 4.30 ada Kesatria Baja Hitam (kamen rider). Kul 5 plak ada SpaceCop Gaban. Haa..Mmg ingat lagi. Lepas tu kalau tak silap aku ada kartun Ultraman Pertama kat Malaysia..Ultraman Joe..bukan Joegrimjoew ye..itu bukan Ultraman..tapi Imauromen. Pastu ada Flashman, Maskman. Pergh..macam2 beb!!! Sume TV1 tak silap aku. RTM mmg teman setia aku.

Pastu ada satu kartun bola sepak yg mmg HOT masa tu. Kickers. Sanggup berlari pukul 4 tak silap aku sebab kartun tu 4.30..tak ingat dah hari apa, berlari ke umah jirang lorong belakang. Sekali anak sulung jiran tu saja je tutup TV. Sedih tau. Apa pun masa tu RTM memang rockkk!!!!!!

Skang??? Aleee...tinggal kenangan je. Kalau dulu RTM teman setia aku..skang ni RTM = Rancangan Tak Menarik. Dah le warna dia dari dulu smpi skang kelam pudar camtu. Korang mesti perasan kan warna RTM tu kalau nk compare ngan TV3, ASTRO..kelam ya rabbi beb~~~~. Kata kawan aku yg keja Media Prima, tu sebab kepala decoder satelit ke apa ntah dia ckap RTM tak tukar baru. Colour tak vibrant langsung kan~~~

Bab pengisian rancangan..hmph..takyah la nak citer weh. Liputan bola kalau RTM amek..macam hampeh. Kartun2 langsung tak menarik. Kartun yg tak menarik pn TV3 pasang..hahahahaha!!! Bayangkan le. Citer Indon ngarut2 tu pun TV3...Haaaa..RTM yg aku tgok smpi skang ada..err..Forum Perdana Ehwal Islam??. Ekekeke. Pastu harap kat citer Hindustan la sabtu ahad tu. Itupun kalau TV3 nye hindustan serentak, aku tgok TV3..terang je warna..nk tengok perut2 heroin pun lagi best!!

Jadi..sempena ulangtahun ke-64 ni, takkan la tak sedar-sedar. Come on Jard!! Do something to my long lost Hero!!!! Aku rasa nk gelak tengok tema "Gegar Generasiku". Ni nak kasi gegar camne ni?? Gegar badan tahan gelak sebab hampeh atau apa?? Haaa..aku bukan perlekeh ok. Sila lihat betapa RTM rocks my world suatu ketika dulu!!



contest Jard buat



"Sempena Ulang Tahun RTM Ke-64, dilangsungkan program Sorakan 1Malaysia 1Dunia dan Gegar Generasiku yang mengalu-alukan kehadiran orang ramai dua hari berturut-turut pada 3 dan 4 April 2010 seawal 8.00 pagi bertempat di perkarangan Kompleks Angkasapuri, Kuala Lumpur. Jom pergi ramai-ramai!"

Nak join contest yg ditawarkan..gi le ke blog jard tu haaaa...

15 comments:

joegrimjow April 1, 2010 at 6:31 PM  

membuat idea nak tulis blog mencurah2
hehe

HEMY April 1, 2010 at 6:38 PM  

alamak...jgn la ada idea joe..bagi aku menang..ekekekke

ad3ck April 1, 2010 at 7:12 PM  

sama, ku pong dulu sekolah dua. err tp takde la salin baju n pakai spender je wahaahaah.

Jard The Great April 1, 2010 at 7:26 PM  

ahahaha... thanks beb... ku terima nikahnya.. eh silap.. ku terima entri neh..

RTM = Rancangan Tak Menarik --> mmg tepat.. oppss

Mr PenyuBiru April 1, 2010 at 8:02 PM  

RTM = Rancangan Tak Menarik
aku sokong!
jard pun tahu tu tapi tak buat ape² pun.

hana devushka April 1, 2010 at 9:15 PM  

ye..RTM mmg aku xtgk langsung..TV3 la teman setia aku skrg..hehe~

baincardin April 2, 2010 at 8:26 AM  

*al-Fatihah utk arwah Din Beramboi...

Kniedaz April 2, 2010 at 12:03 PM  

dolu2 RTM punya citer best je..skang mmg betul kalernya pun mcm tak cukup je..dah tua kot..RTM kena wat perubahan drastik baru org nak tgk..gaya baca berita pun cam tak semangat je..huhu..(dah lama tak tgk tv sbb malas nak berebut ngan anak2..huhu)

Mak Su April 2, 2010 at 12:35 PM  

warna rtm still pudar. peliknyer...

good luck hemy :)

HEMY April 2, 2010 at 1:19 PM  

Ad3ck :certain negeri je yg ada sekolah fardhu ain ni

Jard : hehehehe

Penyu : mmg...jard langsung taknak buat pape..sume staf tak wat pape..smpi skang..ahahaaha

Hana : susah la nk tgok RTM la ni

Bain : terkejut gak dengar...

kniedaz : tuh le...sume org tau..tp ntah le apa sebab masih camtu

mak su : yep..pudarrrr

syah shah April 2, 2010 at 3:41 PM  

ramai orang kondem RTM... tapi aku suka je tengok TV1 & TV2 up till now... Kekadang lagi best tengok RTM dari tengok tv stesen swasta... call me old fashion, but aku masih suka layan RTM... Cuma, yelah, bab kaler tu memang aku tensen jugakle... Hohohohohoh :D :D

Kapten April 2, 2010 at 11:35 PM  

haha
aku pun teringat Kickers
giler minat!

FarhanaDr April 5, 2010 at 12:45 AM  

Wahhhh.. Join kontes ni ye.. Heehee.. RTM.. Ku maseh lagi mencari maknanya.. Huhu.. All the best hemy.. :)

Masy April 5, 2010 at 10:50 AM  

waaaaa kickers memang best!

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP