Cangkul buat lubang, sambil layan kaunseling dari abah

Lepas subuh pagi tadi, aku gagahkan mata untuk temankan mak masak sarapan pagi. Mak masak mi goreng, tapi aku tak biasa makan pagi-pagi camtu. So aku tengok je la yang lain makan. Lepas pada tu, tau-tau aku dh tidor balik dah.

Dalam pukul 9.30 abah berdiri depan aku. "jom tolong abah cangkul lubang buat tanam pokok sawit". Err...aku pun dengan mamai nye ikut je la. Sebab sapa lagi nak tolong. Abah plak kata tangan kiri dia dah tak larat nak angkat cangkul tu.

So aku pakai suar lusuh kerja kat almari belakang,baju lusuh dan bersiap2. Aku pakai sandal je pun. Sblum smpai kebun abah singgah kedai runcit. "gi amik air minum apa-apa yg nak". Hehehehe..abah masih guna ayat yg sama time aku kecik dulu. Nak kasi aku semangat tolong dia kat kebun, abah akan kasi kitorang pilih air apa yg kitorang suka. Makan nasi lemak dulu. Masa tu pakcik2 lain memang kenal la kitorang.

Sampai kat kebun, dah besar2 dah pokok sawit. Kerja aku, wat lubang untk tanam sawit baru. Kira nak sulam balik mana yang mati la. Mula2 abah kata 7-8 lubang je, tapi bila tengok aku nye kudrat masih OK dan satu lubang tu tak lama mana.terus sampai 15 lubang 3 di bawah par dia mintak aku buat. Kikiki.

Bila penat, aku duduk sambil tunggu nak gali lubang seterusnya. Time ni selalunya abah akan luahkan perasaan ke, marah ke, nasihat ke..sume masa ni la. Kali ni abah kaunseling aku. Sebenarnya benda yg sama dia dok ulang banyak kali dah. Masalahnya bukan taknak guna pakai..tapi terlalu naif. Ni nasihat abah;

"ko ni tuh la, asek itu beli main-main komputer, kamera tu. Sambung la, pegi luar negara, england London nanti naik pangkat gaji lagi besar tu macam Ehsan tu..masuk TV hari tu. Gaji sepuluh ribu. Haaa.pikir la"


Oh, ini bukan apa yg aku buat kat kebun tadi. Saja nak tunjuk rupa kebun. Ni tugasan lain sebelum ni ye...

Ekekeke..naif kan. Bagi abah, nak naik pangkat dengan senang perlu kuar negara. Sambung belajar. Hehehe..sebab Ehsan, pakcik aku tu sambung blajar kat luar negara then mask bidang politik, skang jadi YB. Masalahnya bukan sume benda smbung blajar balik terus gaji tinggi. Ekekekeke. Tapi takpe la bah, pokok akarnya abah suh aku lebarkan sayap karier aku. Hehehe.

Lama dah tak berpeluh-peluh sebab bertani. Selalunya sebab bersukan je. Sengal2 gak la lenagan aku. Tp takpe. Kalau abah yg buat lagi la. Ni pun tadi dah tolong urut bahu dan lengan abah. Dia nak angkat pun sakit katanya. Harapnya esok pagi baik la. 

 Baru sampai dari kampung terus bukak web project alpha instant cash, tapi takde plak tugasan baru. Sambung tgok New Moon. Baru ku sedar yg aku dah lama ada New Moon..baru tengok ni haa.

Comments

Anonymous said…
ko memang ada keinginan nak kerja kat luar negara kan? kan? hehe
moment said…
ala, aku tau hemy nih, gi luar negara sbb nk jln.. bkn sbb nk blaja..haha
Masy said…
best tuuu pi obersi... tp pi jalan2 la best..nk blajau, mengidap. haha
baincardin said…
Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'
best oversea...tergn mahu p australia
jedi said…
btol tue bro..rezki memasing...

kalo gi sana pun blom tentu leh jadi YB...
HEMY said…
kalau mmg sambung blajar je gaji besar...lama dah aku sambung..ahahaha
zonaku said…
hhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmm......

ko layankan jer laaaaaa... bantah karang kene cepuk lak!