A month married feat. Differences of our Moms

Cembam and I come from a different type of families. We were raised in a different kind of environments. Yet we try to cope with each others. One difference that I would like to share here is our Moms. My mom is the type that moves fast, everything in the fast lane, great pace and most of the time Mom wants everything to be done ASAP!. My mother in law a.k.a Cembam's Mom moves slow and relax. No rush. Take it easy type.

When we were at my in-law's, we can continue our sleep after our subuh prayer with ease. Breakfast is either we bought it later once we woke up or Cembam's Mom would have already prepared them. For Cembam's Mom, there's no problem, I could make it myself. I'm used to doing it by myself and I prefer doing it myself. Well, that's what I think of her.

My Mom, we are so used to helping her since we were little. It's not because we wanted to y'know. Mom always ask us to help her running the chores. She would always say "TIDO LA KORANG..TIDO, TENGOK LA TV PUAS2..LEPAS NI KO MAKAN LA TV TU", while she was in the kitchen preparing the meal. We would then hurriedly switched off the TV and went to lend her our hands.

My Mom always want all the chores to be completed early in the morning. That's why after our kenduri in Sabak, after Subuh I whispered to Cembam, "let's go downstairs, this is my mom's house. Everything is in fast pace early in the morning". Ekekeke.


We started to run the list of the things that we borrowed and we rented. All the periuk belanga, the spoons, the plates and etc. We settled them in the morning right after our self-made teh tarik breakfast. Around 9A.M, we finished with the list. Then I asked Cembam to help me with the laundry. Sidai baju sama-sama tuuu~~~. Hehehehe.


Ni je gambar mak mertua ku yg ada...hehehe. Mak mertua ku yg slow n steady~~

Dan ini la mak ku yg sentiasa pantas dan cool~~~~ Ehehehehe

P/S : I changed my header, but the colour was not the same with the page. Will change that later. And, I've published entry on how's our marriage after a month if anyone interested=]



Comments

~0~ said…
hehehe...fuh...aku pun xtau aku camne nanti...berdebar rasanya...
dextrike said…
hehe, mak bro sama mcm mak dayah.. dyh hope, mak mentua dyh pon rilex n take easy jgakkk.. aminnn~:))
~wAniE~ said…
mak aku pn mcm mak ko la..haahhaha
zella y said…
my mom slow n steady...
ape2 pon dia siap kan sendiri
tp malu la kalau xtolong kn?? hahahahha

harap2 dpt mak mertua yg slow gak..hahhahah
Kniedaz said…
my opinion..
Mak hemy mesti org Jawa atau org belah selatan..sebabnya, mak akak n akak org selatan & jawa..semua benda mesti siap sebelum 12 tghari. Lepas solat subuh xde istilah tido balik..keje umah mesti beres..dulu ada arwah abah pagi2 dh kua cabut rumput depan laman..
Mak cembam, org blah utara/pantai timur macam MIL akak, lepas subuh ble tido lg pastu keje umah sampai ke ptg tak siap pun takpe..slow n steady tp akak tengok akak yg penat..
So bayangkan akak kena dok serumah ngan MIL..huh..kejutan budaya betul..nak wat keje umah pagi2 pun susah sbb mereka ble lagi melepak depan tv...haish...
HEMY said…
~0~ : fikir2kan

dextrike : jenis rilek ni kita pn rilek

wanie : kih kih..sah ko jawa

zella : baru kena ngan gaya ko ah

kniedaz : emm..mmg cara dan budaya la kan
sharamli said…
suka bet0l upl0ad pic mak die yg wat aksi2 ni kan..hak3
sharamli said…
suka bet0l upl0ad pic mak die yg wat aksi2 ni kan..hak3
HEMY said…
sebab itulah keunikan mak aku yg comelll..ehehehe
Jard The Great said…
suka gmbr jemur baju sesama itu.. hehe
syah shah said…
kita serupaa...

mak aku kalau buleh suma nak siap sebelum tengahari... lepas tengahari rileks.. kekadang je ada keje lagi sikit-sikit... tapi kitorang besa bantai tido jugak laa kan pepagi lepas subuh tu... hahahah :P :P

tapi pegi balik belah Firdaus aku jadik lemas... sumanya nak main take their own sweet time... macam kan takde konsep masa je aku rasa...

mungkin jugak sebab kita duk pekan yang konsepnya sapa cepat dia dapat, jadi bila mingle ngan orang yang takde konsep cenggitu, kita jadik biol sekejapan... hahahahah :P :P

eh, dah macam buat entry plak... ah, pedulikkkk... ahhahahahahah :P :P
HEMY said…
aku takde la biol..best gak bila lepak belah in-law..ilek je.ikut kita bila nk wat something
Masy said…
mak ko melatah bersilat ke ape tu hehe

btw, header ko tu ade spelling error. gi tgk sndiri la ye :D
HEMY said…
Huruf T dia mmg cmtu
Farah Yusri said…
Awal-awal perkahwinan, aku risau jugak nak blend in dalam family baru. Alhamdulillah in-laws aku yang terbaik lah aku rasa.