Kau rasa mampu menegah bila kau tahu esok mungkin kau mati??

wau...sudah pukul 1:26 pagi. Sambil ditemani astro yg menayangkan siaran ulangan ke highlight ntah antara Liverpool dan Blackburn Rovest..aku terasa mau menaip sedikit sebelum tidur. Entri Bahasa melayu pula lah. Terpanggil mahu menulis dlm bahasa ibunda (walaupun ibu ku jawa) setelah menontok perbincangan di TV1 tadi.

Baru lepas layan game sempoi keluaran pop cap games, bukan mercun POP POP ye. "Plant vs Zombies". Aku dh delete installer dia sblum ni, tp adik aku sempat amik. Weekend lepas tengok diorang layan game ni cam syiok gak. Aku carik balik kat tenet dan dapat pula. Yeahh..maka aku sempat la main untuk beberapa level. Ni dah stop untuk internet dan persediaan tidur pula.

Tadi aku gi lepak blog Qimoci nih. Aku tengah bengang gak baca surat kabar pasal budak Sofeya Humairah yg mati dipijak dan ditendang tu. Tp blog Qimoci ni dh imagine plak hukuman yg bakal dijatuhkan pada drebar teksi lahabau cilake tu. Try le layan..sempoi gak imaginasi beliau.

Kalau korang kat tempat kejadian rasanya berani tak nk masuk campur. Nak tolak drebar teksi cilake tu or pukul dia pulak. Kalau beramai2 dan sepakat insyaAllah la kan? Tp kalau sorang2 ni. susah la. Kot lepas kita berjaya halang drebar tu dari pijak dan tendang budak tu, esoknya keluar berita lain plak;

"Remaja diserang 7 drebar teksi bersenjatakan parang"

Betul tak? dunia skang berani pukul ramai2. Dan disebabkan perkara yg kecil pn boleh berbunuhan. Bunuh di mana2 je skarang kan? Aku pun ada terbayang kalau aku kat tempat kejadian. Sanggup tak aku ketepikan keselamatan diri aku dengan menoak drebar tu dan menghalang  beliau dari melakukan perbuatan jahanam tu?? Adakah aku perlu menipu sambil menolak drebar tu dan berteriak;

"kalau kau tak puas hati..turun seremban la!!! aku dok seremban!!!"

Walhal ko duduk lorong blakang padang tu je. Motif? dia ingat kita orang luar. so mungkin drebar tu tak bawak geng balas dendam lak keesokan harinya. Betul tak?? Apa pun, kita masih ada rasa simpati, terkilan, marah dan segala perasaan benci pada drebar tu pun selemah2 perikemanusiaan kan..

Ya Allah lindungilah aku, keluarga ku dan kenalan ku dari dianiayai orang2 yg berhati busuk...amiiiinnnn~~~

Comments

joegrimjow said…
skrg macam macam krisis yg berlaku
nak tak nak
doa tu yg pentg untuk senjata dalaman
zella said…
skrg ni benda kecik pun boleh jd besar...
mcm2 org boleh buat utk aniaya org lain...

kene slalu hati2 n berdoa..seterusnya bertawakal..
Masy said…
patot imejinkan skali dgn mak budak tu. grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
~wAniE~ said…
ak sgt sedey bile bc cite sal adik sofeya tu...laki binatang kot..geraaammm gile..
HEMY said…
joe : betul..berdoa je la

zella : kena juge usaha kannn..sama2 la kita tawakal

masy : aku tak paham sgt kes ni. Mak dia takde kena mengena kan dengan kematian tu..cume sbb dia yg tingglkan budak tu ngan drebar tu

wanie : mmg jahanam kan..sepak ramai2 baru bagus
syah shah said…
mak dia takkan tak penah perasan badan anak dia ada lebam-lebam sikit sana sini... kata pun dah beberapa lama kena dera, bukan sekali tu... nampak sangat mak dia sendiri tak jaga anak... Heh.
sharamli said…
kita xde kt tempat tu memang la mcm berani kan....
cuba d0k kat situ...rasanya larik sekuat hati xnak tgk..hu3
anwar said…
amin ya rabbal alamin
hanis said…
Orang sekarang makin banyak sakit mental..