True Meaning of Love-dh tutup rupanya penyertaan

>> Monday, February 22, 2010

Sepasang suami isteri sedang bertekak, bertikam lidah dan berbalah. Anak2 kecil pasangan tersebut berpelukan sesama sendiri melihat adegan tersebut dengan hanya satu pemahaman dlm benak kudus mereka. Terpinga2 dan tidak faham kenapa dan mengapa situasi tersebut tercetus. Sedar2 ibu mereka ditampar oleh si ayah. PANGGG~~~. Panas di pipi si ibu..namun tidak sepanas hatinya.

Si ibu dituruti anak2 keluar dari rumah mereka utk ke rumah makcik mereka. Berjauhan agar situasi reda. Memberi ruang antara mereka. Si ayah begitu menyesal. Rumahnya kosong tanpa gelak tawa dan tangisan. Lalu diturut si isteri dr umah kakaknya. Memujuk dengan tangisan. Begitu pilu dan menyesal dengan perbuatannya. Si anak2 mula berasa simpati. Rasa benci pada si ayah kerana mengasari ibu mereka luntur begitu saja. Menangis2 mereka mendapati si ibu meminta agar dimaafkan si ayah atas perbuatannya.

Pedih remuk hati si ibu diketepikan. Tidak sanggup melihat cucuran air mata anak2, wajah yg terpinga2. Diketepikan rasa sakit berdarah bernanah sang hati. Dijemput si suami masuk ke dalam. Dibancuhkan air teh O utk nya. Inilah makna sebenar sayang/cinta. The true meaning of love.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Si anak2 bergelimpangan tidur di ruang tamu. Tertidur sambli menonton TV. Si ayah tidak pernah lupa utk menutup semua tingkap setiap kali malam menjengahkan wajahnya. Ubat nyamuk dipasang di penjuru2 rumah utk memastikan kuarganya tidak digigit nyamuk. Rumah beratap usang..lubang sana sini, dinding, lantai hatta pintu2 nya, sudah pasti mengundang sang nyamuk yg mahu menghisap sebanyak2 nya darah selagi tuah menyebelahi mereka. Tidak ditampar mati, digenyeh2 dengan dua jari oleh si manusia.

Anak2 yg bergelimpangan tidur tadi diangkat satu2 oleh si ayah masuk ke dalam bilik. Dibaringkan berbaris. Dibentangkan kelambu untuk si anak2 tadi. Sebelum mereka dimasukkan ke dalam bilik, sudah disembur dengan ridsect penyembur racun nyamuk agar si anak tidur dengan lena. Inilah makna sebenarnya cinta dan sayang. The true meaning of love.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Si ayah sedang menyambung wayar2 letrik utk menghidupkan lampu kalimantang di rumah. Baru shj berpindah dan masih menunggu eletrik utk dipasang oleh pihak TNB, mana mampu si ayah melihat keluarganya bergelap gulita. Bagaimana si ibu mampu melihat si anak2 mengulangkaji pelajaran hanya dengan lilin dan lampu sentir (pelita).Lalu bersetuju menyambung elektrik dari rumah jiran depan rumah.

Si anak berdiri di atas almari sambil disuruh si ayah menyambungkan wayar tadi seperti yg telah diajarkan. Si anak tidak begitu arif, dengan gelap dan panas di atas almari tersilap sambung wayar tadi. PLAPPP!!!! Rumah jiran ikut bergelap. Bau terbakar. Wayar yg disambungkan tadi jatuh ke lantai lali dicapai si ayah.

Berang kerana si anak tidak mengikut seperti yg diajar. Disentak kaki yg terjuntai dr atas almari tadi ke bawah. Terduduk jatuh dari almari si anak tadi. Dicengkam kepala si anak. Muat2 dengan tapak tangan si ayah, lalu dihempas ke almari tadi. BAMMM!!! Si ibu hanya sempat menahan si ayah dari mengulangi perlakuan ganas tadi. 

Si anak ajaibnya tidak terasa begitu sakit diperlakukan begitu. Menangis sebentar..dan tersenyum sendirian. Dalam hatinya "salah aku juge. Nak marah macam mana..esok ayah juga yg berikan aku belanja ke sekolah Biarlah". Inilah makna sebenar sayang dan cinta. True meaning of love



Patutnya entri ni utk contest en. joe..tp tadi gi blog dia..dh tutup tarikh penyertaan. tapi takpe la...publishkan saja

13 comments:

green February 23, 2010 at 12:50 AM  

xpe2..ak baca...

nnti lepas kawen, msti lagi bergeliga idea dtg mencurah kan..hheheh

Ah Fatt February 23, 2010 at 3:44 AM  

ni pengalaman peribadi ni
hehe

joegrimjow February 23, 2010 at 7:11 AM  

cite best
wlpon ending cepat camtu je
tp ku bleh tangkap maksud
huhu

xpe
gune satu entry yg sportmanship tu pon da ok
hoho

thx u thx u

Masy February 23, 2010 at 8:31 AM  

mesti ko yg kene hentak tu kan? adoiii hehehe

syah shah February 23, 2010 at 9:57 AM  

cerita pengalaman sendiri ka bai?

tapi... garangnya ayah ko dulu yeh? takpela... garang tu dululaa buat anak-anak dia berjaya sekarang... kan? :D :D

Mak Su February 23, 2010 at 10:48 AM  

huuhuhuhhuh, aku tak tahu tahu nak kata apa dengan entry ni... perlakuan kasih sayang sememangnya amat amat pelik.

macam maksu ngan paksu, maksu habaq kat dia, maksu syg semua orang, except kat dia. tu time sakit atilah, wakakakak. alahaiiiii, aauuuwwwww

HEMY February 23, 2010 at 1:03 PM  

green : hehehe..harapnya

ah fatt : ish..mana ada..bukan bukan..betul..bukan

joe : tu le..lepas publish gi blog ko, upanya dh tutup dh

masy : heee..tak sakit la pn..eh, bukan aku la..bukan bukan

~0~ : =]

syahshah : bukan ayah aku la..bukan, bukan

mak su : haah..sayang itu subjektif

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ February 23, 2010 at 2:02 PM  

arini my last day berentry~
aku akan ilang tuk jangka masa yg lama~
ko jaga diri~
tankiu sgt2~
rindu kat ko nti~

HEMY February 23, 2010 at 2:11 PM  

ayu : i thought u dh tak blog..tu yg lama tak jengah...nape nk benti nulis?

Kniedaz February 23, 2010 at 3:09 PM  

sadis tu
lain orang lain caranya mengekspresi sayang
meaning...kita kata sayang tapi orang len pikir..betul ke sayang kalau macam tu?

Pocket February 24, 2010 at 12:39 AM  

peh!! kenapa kurasakan penuh beremosi sampai terasa dihati sindiri nih?
ko nak citer pun, jangan la sampai ada bunyi side effect sebegitu skali.. heheheh:D

nice story bro, kalau smpat masuk pertandingan tu sure menang,

HEMY February 24, 2010 at 11:12 AM  

kniedaz : yg nk disampaikn di sini adalah cara org menerima sesuatu itu adalah cinta sebenar

pocket : ekeke..tak tentu lagi menang..ahahaha

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP