Sedih..tapi salah sendiri juge diperkosa dirogol...

>> Friday, January 29, 2010

Mungkin ramai dh baca paper ari ni pasal budak pempuan 14 tahun yg dirogol 20 kali oleh pasangan kakak angkat mangsa. Hmmm..kalau anda tak baca pn, takpe la..sbb benda dan berita camni byk terjadi skang ni. Sblum ni aku baca pasal budak kolej dirogol oleh 4 orang laki, ketua dia kekasih sendiri. Hari ni baru sempat nk tulis skit pasal isu ni.

Bila baca pasal budak 14 tahun pagi tadi, aku terpk sume cerita2 industan ke, english ke, melayu ke yg berkisar pasal cinta terhalang. Mesti ramai penah tgok citer dengan jln citer camni kan? Tp sedar tak sedar citer camni la yg mempengaruhi budak2 skang utk derhaka pada ibu bapa dan turutkan hati dan so called CINTA. Lari dari umah..ke Lombok, Johor ikutkan kekasih hati warga indonesia, org kubang kerian? Bangla..apa apa lah. Korg tak perasan?

Cerita cmni ni kadang mmg la nk ketengahkan yg cinta tu biar la empunya diri yg tentukan..tp byk juga negatif nye. Mak ayah kita yg besar kan kita puluhan tahun dengan penuh kasih sayang..kamu tinggalkan begitu saja..mengikut cinta hati yg kamu kenal tak smpi setahun? Jika endingnya bagus, ternyata bagus..alhamdulillah..yg berakhir macam kisah budak 14 tahun ni camne? Disbbkn nk hidup bebas di kota raya..Hmmm~~~

Kuar dengan kekasih hati smpi ke umah dia...masuk2 dh ada ramai yg tunggu. Yg pergi ikut smpi ke umah dia tu kenapa? sah-sah mmg salah dh kalau dok berdua bukan muhrim dlm rumah. Mungkin kadang disbbkan lembut manis lidah lelaki pompuan terpedaya. Tp kalau kita sll ingat agama, dan famili..insyaAllah boleh dihindarkan. Jgn pula timbulkan isu, org yg beragama bagus pn terjebak apa sume..tu sume citer yg lain dh. AKu cuma nk spesifik utk entri ni..kenapa dibuang ibu dan ayah utk sesuatu yg tak pasti, dan kenapa diturut rasa cinta smpi ke umah pasangan, ke tempat sunyi..

Hmm...memang kesian..sedih bila aku bayangkan adik2 atau kakak aku yg terkena mcam tu. Tp kalau diri sendiri tak waspada..macam mana??

23 comments:

Aiza January 29, 2010 at 8:55 PM  

jauhkanlah bnda ini dari sy.. thanks 4 sharing brita neh, sy tak baca pun paper hari ini..

Aidi-Safuan January 29, 2010 at 9:16 PM  

erk..ade ker? kat paper aper erk?

HEMY January 29, 2010 at 9:23 PM  

Aiza : jaga diri elok2...bahaya bnyk diluar sana

anwanaim : =]

aidi-safuan : paper metro

dextrike January 29, 2010 at 9:47 PM  

Yups, btoi tu bro.. Ape2 sumer tuh dr dirik kte sndrik jgak.. Kte yg kena pilih kearah baik o buruk.. Idop skalik je..

sharamli January 29, 2010 at 10:12 PM  

k0 jgn wat lembut2 lidah ngn ku erk....
:P

Jard The Great January 29, 2010 at 10:57 PM  

huhu.. aku tatau kenapa org begitu cpt nk percayakan org yg bukan ahli keluarga kita.. seyes... cinta gitu dasat ke?

Mr Kamikaze January 29, 2010 at 11:16 PM  

saper suruh lari dari umah..tuela..naper tak call polis awal2?dah kena rogol 20 kali bru nak wat repot..mcm kesukaan pulak..

HEMY January 30, 2010 at 12:15 AM  

dextrike : mmg..80% tu datang dari diri sendiri

sharamli : hehehe..kalau ko tegur aku kat alor setar ari tu ko dh ikut aku balik KL..ehehehe

Jard : hmm..ko tak pernah bercinta kah Jard??ekekeke

Kamikaze : hmmm..nk percaya surat kabar pn kadang haremm gak...

Kapten Luffy January 30, 2010 at 12:24 AM  

huhu
rasanya yg 14 thn tu bukan rogol kot... tp bwh umur kan jd diiktiraf rogol

bEEdLE d' bARd January 30, 2010 at 1:34 AM  

xtau plak pasal cerita ni..nampak sgt tak tgok berita...huhu

HEMY January 30, 2010 at 2:20 AM  

LUffy : tu la...kita takleh nk caya berita bulat2..mungkin mula2 rela kan..pastu dh tak tahan..tak bebas dh..hmmm~~~ nauzubillah

bard : kat paper je

Mr PenyuBiru January 30, 2010 at 9:03 AM  

kekadang diri sendiri yang memberi peluang org lain ambik kesempatan.

zella January 30, 2010 at 12:40 PM  

hurm...tsalah langkah mmg buruk padahnya...
lg2 klu psl cinta,sanggup lupakan ibubapa yg dr kecik dh bela kita...

kdg2 kita sendiri yg dedahkan diri dan memberi peluang kat org lain untuk cuba ambil kesempatan ats diri kita...

cinta konon! heheheheh

♥akukahmilikmu®♥ January 30, 2010 at 4:02 PM  

patut ar tk jumpa pasal nie sbb baca paper berita harian..bukan metro..hehe..

Ainul Hayat January 31, 2010 at 3:02 AM  

Salam Bro.. setuju sgt la, yng pompuan patutnya jagalah diri sendiri.

CAHAYA January 31, 2010 at 2:01 PM  

nak kata takde kesedaran. ada je. diorang ni ikut nafsu. so xleh nak salahkan mak bapak. sendiri ada otak, tapi choose nak ikut perasaan. aku pasti ko pun pernah muda. bezanya kita tahu fikir yg baik dan buruk.

p/s: tapi kadang2, diorang ni dah kena baru nak serik. selagi x kena selagi tu nak cuba.

HEMY January 31, 2010 at 9:05 PM  

Zella N Penyu : yepp..lelaki ni dh la pantang dapat kesempatan...nampak depan mata plak lagi..rembatttt

akulahmilikmu : haah..kat dalam metro

ainul hayat : tapi laki pn kena jaga mereka sptutnya..cuma laki akan jaga someone yg dia betul care..bukan laki, pompuan pn cmtu..kalau mmg niat dh jahat..mg tak la

cahaya : yepp...berani buat berani tanggung...

moment January 31, 2010 at 9:11 PM  

terigt lak ko pelawa aku masuk umah ko.. kihkihkih

Oppps!~

HEMY February 1, 2010 at 10:59 AM  

owkh...errr...alamak..kena wat press conference ni..ahaha

syah shah February 1, 2010 at 11:21 AM  

aku memang hilang respek kat orang yang bawak boipren atau gelpren masuk dalam umah bujang... walau tujuan nya suruh tunggu sekejap or something... Because it is simply not the right thing to do... Apetah lagi kalu suh tido...

dan aku sangat tidak respek sama orang yang sanggup ketepikan family semata-mata kerana bopren/gelpren... itu bukan fikir pakai akal, tapi pakai k**e/p**i... kannnn aku dah mencaruttt...

HEMY February 1, 2010 at 11:39 AM  

fuh..hebat prinsip mu..hehehe..tp suh tggu luar umah buleh kan??kat tgh pintu ke??ekekekkee

Mak Su February 2, 2010 at 9:20 AM  

nauzubillahi minzalik :(

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP