Dari jantung berlubang kepada seorang badang

>> Wednesday, January 6, 2010


Ingat entri yg baru lepas?? Gambar kanak2 daku yg suci comel?? Hahaha..tergodek n nampak gambar sblum kami amek gambar adik beradik tu..Haaa..ini la adik laki aku yg kat Atma badan macam jacob tu..ekeke. Tak padan betul ngn masa kecik dia..gembeng. Nangis je keje. Nk amek gambar hepi2 pn nangis. Tu aku kat tepi tu tunggu peluang nk seligi kepala ke, sepak bontot dia je tu..ahaha

Kat tepi adalah moto kami suatu masa dahulu sblum dijual kat org dengan rega Rm600. Moto yg aku try naik curi2 masa mak ayah takde dirumah dan meradak pokok pisang sbb handle dia berat..Moto tu jugak la yg bawak kami adik beradik membonceng smpi 4 orang pergi sekolah. Aku tak rasa malu pun. Ok je.

Adik ni jugak la yg dulunya sakit jantung berlubang. Time sukan sekolah aku kala dia masih di umur 5-6 tahun, pasti ada acara utk mereka2 ni. Sllnya tiup belon smpi pecah. Adik aku ni tak boleh nk tiup smpi besar pn. Sll aku la yg tiupkan. Tak tau la masa kecik dulu disbbkn sakit ni dia tak boleh atau mmg dia tak reti. Skang dh boleh dh..ahahaha!!

Masa kecik dulu, nangis smpi biru2 muka....tersekat2 napas..mmg cuak le time jaga dia ni dulu. Takleh kasi nangis..bhya..kang nangis2, biru kejong..mampus. Aku jugak yg susah..ahaha. Masa aku di darjah 5, dia darjah satu..aku ditugaskan jumpa dia setiap kali loceng rehat berbunyi. Bagi dia ubat. Ada skali tu terlambat kuar plak..cikgu terlebih ngajar..nk mintak kuar takut. Smpi adik aku ni dtgn ngan akak dia seraya adik aku lagi sorg darjah 3 nangis2...tak sakit pn sebenarnya aku rasa...tp nangis lebey budak ni. Hehehe..terharu, sedey n kelakar lak bila dikenang.

Dia mula tunjuk rasa memberontak dari status 'sakit' bila masuk sekolah menengah. Dia kata dia nak lari. Kami tanya doktor, doktor kata lubang kat jantung tu dh tertutup. Should be Ok. So dia pn lari la dengan seronoknya. Maksud lari di sini ialah lari secara serius la..merentas desa. Masa kecik ada gak lari. Ingat lagi kalau main kejar2, dia bukan tgok org yg dia kejar. Dia tgok diri sendiri..admire diri dia berlari..cam gampang pn ada masa tu aku tgok. skang ni bila ingat blik mmg klakar. Poyo la senang citer.

Dia start merentas desa..tau2 menang. Dem!! Power plak. Then sejak tu dia rasa lebih sihat. Dia tolong aku n abah kat kebun. Masa tu jugak aku cabar2 dia suh jadi kuat cam aku. Then dia serius daa..bila aku gi matrik, dia sorang tolong..dia dok makan..tolong abah n workout. Tu yg cam jacob tu. Kira dia sasa dh sebelum masuk Atma lagi. Kat atma jadi lagi sasa tu.

Tersenyum sendirian bila tgok dia membesar. Adik yg aku kena jaga, jgn bagi nangis, yg aku sepak kepala dia kalau buat hal masa aku di zaman ganas kuku besi dulu..skang dh besar. Dh jaga diri sendiri. Skang ni dia baru lapor unit habis blajar kat ATMA tu. Kalau korg penah dengar kes2 buli yg smpi cacat..kena simbah air panas..ni time2 ni la. Pegawai2 atasan lak mmg sll pau diorg2 ni. Mmg cam anjing la diorg time2 ni. Kena sabar. Dh la skang makin corrupt. Ada yg ditugaskan utk bawa masuk n kuar pompuan utk pegawai diorg ni. Aku doakan dia sentiasa dilindungi =].




Ni dia skang..gagah kan??

13 comments:

Masy January 6, 2010 at 3:09 PM  

perkasa laksana badang memakan muntah gayanya. kacak pulak tu. hahaahaahahhahh

k.e.r.i. January 6, 2010 at 3:47 PM  

kak masy nak masuk line kah?
hahahahaha

syah shah January 6, 2010 at 3:54 PM  

aisey, gagahnya... agak-agak kalau angkat aku buleh dak?? Muahahahahah :P :P

eh, takyah takyah... kang marah incik Firdaus... Kui kui kui kui :P :P

~0~ January 6, 2010 at 3:59 PM  

wah...kuat kemain lagi...hahhah

~wAniE~ January 6, 2010 at 4:32 PM  

kuat nyer die tu...ishh angkat ak pn tah2 blh kan

HEMY January 6, 2010 at 4:33 PM  

Masy : tgok abang la tang kacak tu..ahahaha

Keri : =p

syahshah : firdaus leh angkat tak??

~0~ : huhu..mmg kuat..

Mak Su January 6, 2010 at 5:02 PM  

wow! tak sangka kan, miracle does happen, gagah and encem lagi ... :)

p/s: hah? apa crita? pompuan? ish ish ish, astaghfirullah....

HEMY January 6, 2010 at 5:36 PM  

wanie : meh2 wanie aku angkat ko..timang pn boleh..ahahaha

mak su : yep 2nd chance given by HIM

PiNkY bLuE January 6, 2010 at 7:13 PM  

wahahaha.
confirm dia bole angkat aku...

Jard The Great January 6, 2010 at 11:09 PM  

tak gagah.. neh cuma sbb diorg ringan2 je.. pasai tu leh angkat.. ehehe

anwar,  January 7, 2010 at 10:52 AM  

amin.. semoga kita semua sentiasa dlm perlindungan ALLAH SWT

CAHAYA January 7, 2010 at 11:49 AM  

muntah sape la di makan?

HEMY January 7, 2010 at 3:37 PM  

pinkyblue : aku leh agkt ko apa

jard : dia ibarat ko la jard..nmpk je tak berapa besar..tp berat makanan tu..ahahaha

anwar : amiiinnn

cahaya : muntah mak..keke

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP