Susah nk bergambar sebenarnyaaa!!!

Need more of your love

Back to work. Ari ni baru pes time view my blog using the office's IE. I think it's the IE 6. It seems it's a bit hard to view my blog using this IE version. I need to refresh it 1-2 times before everything is nicely in piece. Hmm..hopefully none of my readers are using this lousy version of IE.

Like always..Monday cramped with requests that need to be handled. Just finished attending to all of them. Huhu~~~

Haaa..I want to share my own experience of wedding photography. Ini bukan how-to-take-photography nye lesson ye. You can say it, what-to-expect lesson. Baiklah. Aku keturunan jawa ye. Org jawa ni ramah dan jenis yg 'Jawani'. Jawani ni maksud dia lebih kurang buat korg selesa. Mknanya tetamu yg dtg akan disalam, dilayan agar rasa dihargai kehadirannya. Jadi mcm kakak aku nye kenduri hari tu..abah akan ada kat depan jln masuk utk sambut tetamu2 yg datang. Mak pulak akan sibuk melayan tetamu perempuan dlm rumah.

Jadi, bila nk amek gambar kuarga sangatttt susah. Mak tak sedap nk tinggalkn tetamu2 utk amek gambar walaupn sekejap. Abah pn sama..sbb nk sambut tetamu yg dtg. Abah siap kelaparan lg tak makan sambut tetamu. Adik beradik ngan tugas masing2..aku yg dok amek gambar tolong mana patut.

Bukanla maksud dia kalau kuarga sendiri yg amek gambar tu susah..tp kalau fotografer luar pn akan jadi susah sebab nk amek gambar pengantin pose pn agak sukar. Sbb kawan2 pengantin perlu dilayan juge..tp masih boleh lagi tang pengantin. Aku pn tak tau cmne nk describe.

Tp kesimpulannya kalau nk amek gambr ngn family puas2 utk jenis2 kenduri or kuarga cam aku ni..amek la puas2 time bertandang..mksudnya belah menantu tu amek la gambar ngan family puas2..sebab bila turn belah sendiri mmg susah nk amek gambar ramai2 ngan kuarga. Nk kumpulkn masa kenduri sendiri tu..dengn yg sorg tgh beli ais la, sorg tgh bagi doorgift..mmg kalut.

Aku pn tak pasti ni sbb kenduri kampung ke, kenduri yg ada rewang ke..ke camne. Tp ni experience aku. Utk yg rasa2 sama cm aku..kena bgtu awal kat fotografer anda akan amek masa smpi petang kalau mau outdoor. Mungkin leh suh fotografer rehat semayang dulu dlm pukul 3-4.30 tu sebelum sambung outdoor. Outdoor ni suatu yg unik dan istimewa utk gambar korg. Kalau takde cm rugi..tp nk menyelitkan masa tu..pn susah jugak. Kita tknak kwan2 kita datang..kita kat luar bergambar..

Renung2kan ye bakal pengantin sume..

Comments

zella said…
hahah..
org jawa ni slalu menghargai tetamu

klu time kawen byk btul kuih2 sampingan kat ats meja.... fmly plak xabis2 layan tetamu...
bEEdLE d' bARd said…
aku aritu ms tunang pun ada kawan yang bersanding aritu gak..so aku pg pas aku punya kenduri dh setel..tp dia tgah amik gmbr outdoor plak..huh, sabau jela...
~0~ said…
tol tue....utk outdoor ni susah skit...kena plan bebtol
syah shah said…
ala, memang kalau kenduri kat kampung, atau kenuri yang rewang reramai memang susah nak amik gambo satu family... cam aku dululaa.. asal nak amik gambo je, memang tak penahnye cukup korum... ade je missing... heheheheh :D :D

tapi kalau seseko jenis berat tulang, dan cam-whore, kompom senang nak amek gambo... Hahahahahah gile jahat tangan aku menaip... Aummm... :P :P :P
Aidi-Safuan said…
huhu...besh2 kawen.
zonaku said…
nnti aku baca. tp skrg mmg aku pakai IE
imHepPie said…
owh tips yg sgt brguna walopon aku lmbt kawen lagi ahaha
Erina Asmawani said…
betul tu, aku pun de keturunan jawa, masa kakak & abg aku kawen dulu, mama ngan ayah aku sibuk layan tetamu, nak bergambar keluarga ngan pengantin atas pelamin pun susah, sampai masa tepung tawar, dj kena panggil banyak kali nama mama & ayah tuk diorg dtg menepung tawar..diorg sgt2 busy layan tetamu..hehehe..

tapi rasa dihargai kalo attend wedding ceremony,kita disambut & di layan oleh tuan rumah kan ;)
Erina Asmawani said…
neway, gambar tu cantik bro. Sgt!
Mak Su said…
Perenggan akhir, stujus!

maksu byk gi rumah org kawin (anak2 buah), kita igt nak brsalam2 ngan dorang, last2 dorang sibuk amik gamba celah2 lalang, rasa disappointedlah jugak. bukan senang nak jumpa selalu
sharamli said…
tp kadang2 nak jgk amek time mjlis sendirik kn..
HEMY said…
Zella : haah..mknn smpingan..utk geng rewang plak lagi

Bard : tp nk salahkn diorg pn takleh..nk tggu sume datng smpi kul 6 susah gak..len la kita msg or call bgtu pengantin bila nk smpi

~0~: betol3

SyahShah : family aku suke gak bergambar..tp tak dapek gak wehhhh

Aidi-Safuan : best ah??niceee

Zonaku : IE baru takde masalah zonaku

Imheppie : guna tu leh guna time lama lagi

Erina : mekaseyyyy..mmg rasa best bila disambut dengan ramah mesra

Mak Su ; hmmm...mak su ada bgtu tak nak datang??huhu

sharamli : tu la..susah gak..persimpangan delima
Pocket said…
kalau tangkap dalam bilik pun dah dipertua datang ketuk pintu..
'maaat! ni kawan hang mai nii, depa nak balik dah, mai jumpak depa dulu'

gitu gitu,
dah tu camana la fotografer nyer nak konsentret:D

lawa gambo purple tu, kna komen jgak.. kasut nyer berlumpur! :D heheheheh
(Dah tu tapak.. nak wat camner kan^^)
HEMY said…
Pocket..hehehe..tk berapa perasan lumpur tu..takpe..kasi nmpk natural. tp mmg betul pn apa ko ckap tu..huhu
syah shah said…
itulah maksud aku... kalau memang rajin, cam-whore cemana pun, keja tetap diutamakan... yang penting tetamu mesti sambut, sebab kita datang nak merai awak yang kawen... kene cam aku mase pi kenuri kawan aku tu... kecik ati gila woooo~~~ Terasa sampai sekarang sebab patutnya aku yang merajuk ngan dia, alih-alih dia lak buat merajuk ngan aku... tak patuuuuttttt~~~~
moment said…
betul!! aku setuju...
msa akak aku kawen, nk amik gamba lengkap sefamily sgt2 susah.. ade je yg ilang... even dh plan baik2 pun, mesti ad eyg lari dr plan..

last2 bila cuci gambo.. baru la rsa kesal sbb pic tak lengkap.. hurmmm
HEMY said…
syahshah : ko ada tggu tak kejap..kalau tak tunggu langsung mmg la dia kecik ati..tak msg ke call ke??huhu

moment : kekesalan tu yg tknak tu...aku dh kesal skit dh kenduri akak ari tu
~mrs azmi~ said…
mmg susah nak amik gambar family waktu wedding! waktu wedding kami dulu bile nak amik gambar family masing2 dah tanggal unifom... huhu
syah shah said…
Aku tunggu lama... Aku call dia... Lepas tu buleh dia kata aku tak datang plak... Isk... kecik ati aku oooo...