Bila client buat taik

>> Friday, December 4, 2009

Tak melayari bahtera mimpi semula pagi ni seusai subuh gajah daku. Di luar hujan yg kusangka bunyi kipas. Seorg dr housemate aku sudah pn pergi mencari rezeki hariannya. Hmmm..nampaknya hari ni pn naik kereta juga lah. Wardina masih belum diberi kebenaran pulang. entah berapa la bil sepital dia tu.

Hmmm..ingat lagi tak gambar klien aku ni??;



Dia tak bayar aku la plak. Hmmm..rugi kudrat n effort aku meredah ke Rawang amek gambar hari bahagia dia tu..dh la jauh..ujan masa tu..Dr pukul 10 smpi pukul 6 ptg aku amek gambar. Balik kena lepak kat surau tol Jalan Duta plak tu disebabkan ujan. last2 tak bayar. Haiii..patutla fotografer lain mintak duit upfront awal2..sbb kalu tak jadi cm aku.

Aku ni kalau klien upah..aku tak mintak sesen pn dulu..aku tknak susahkan diorg. Sebb awal2 penglibatan aku, mmg niat nk tolong. Aku sll bgtu klien kalau rasa nk byr abis, bayar la..rasa takde duit lg..takpe la..tp pastikn sume aku dh siapkn..masa tu bayar la. Sume ni sbb nk tolong diorg..terkena balik lak aku.

Aku call, meseg tak berbalas. Dh la rate rendah dr biasa. Ni bukan direct client aku..kawan aku yg mintak aku amek kat tmpt dia ni. Dia ni tknak amek custom album yg dijnjikn kawan aku sbb katanya lmbt lg nk siap. Blum smpi seminggu dh tnya aku bila siap. Aku siapkn dgn segera..tp bila aku kata dh siap kata nk tgok dulu baru byar la. Aku set tmpt n masa tk respond. Aku mintak duit separuh utk print the rest of the pictures (ni pn sbb aku dh ter'bau' kebitchyan' dia), lg la tak respon. Selalunya aku mintk duit skit utk print..tp kali ni aku tak berkira sgt sbb aku print skali ngan album kawan aku.

Hmm..takde rezeki. takde duit ckp la takde duit..leh tunda lagi..Ni buat org cmni..hmmm..semoga korg bahagia la hendaknya ye..apa tak cantik ke aku amek gambar. Dgn rega yg dia dapat tu...lebih dr berbaloi..Hmmm...ke sebab time aku amek tu ada sedara dia amek gambar gak.dh tau ada sedara amek gi upah org lain buat apa...demm

20 comments:

Mr PenyuBiru December 4, 2009 at 8:58 AM  

alahai...

betulah kata org,pengalaman mematangkan kita. takpe, anggaplah ini satu dugaan tuk ko terus berjaya.

lepas ni ko tak bleh biarkan perasaan belas ihsan menguasai perniagaan ko ni. bisnes is bisnes.so lepas ni mtk "don't paymen" dulu yer. hehe

Jard The Great December 4, 2009 at 9:44 AM  

huhuhu.. business is business....... tulah aku tak leh masuk business.. sbb aku kena kejam mcm donuld trump baru untung..

HEMY December 4, 2009 at 10:31 AM  

Penyu : huhu...mmg dem kan..

Jard : so far dia sorg ni je wat taik..yg lain sume bersyukur n hepi je ngan cara aku..dem

Fatt Chin Choy December 4, 2009 at 10:51 AM  

kan banyak duit masuk masa bersanding. takkan ler nak bayar pun susah

memalukan!

~0~ December 4, 2009 at 10:56 AM  

cess...xkan utk album kawin pun berkira..gila haprak ko punye client bro..

LORD ZARA 札拉 December 4, 2009 at 11:28 AM  

tu yg kadang2 aku tak bleh nak masuk sangat dgn bisnes ni~

huhuhu~

zonaku December 4, 2009 at 12:42 PM  

hhhhmmm... ari ni dia buat kat ko.. maybe nnti org buat mende x elok kat diorg lak.....

karma: what goes round, comes around.

harap ko byk2 sabo n jgn putus asa k....
esk kenduri cikKompius.. aku dah kat kg nie.. dah selamat dah kwn aku tu nikah... kalau ko ada mesti best, sbb diorg laki bini kuat bergambar

zonaku December 4, 2009 at 12:42 PM  

hhhhmmm... ari ni dia buat kat ko.. maybe nnti org buat mende x elok kat diorg lak.....

karma: what goes round, comes around.

harap ko byk2 sabo n jgn putus asa k....
esk kenduri cikKompius.. aku dah kat kg nie.. dah selamat dah kwn aku tu nikah... kalau ko ada mesti best, sbb diorg laki bini kuat bergambar

~mrs azmi~ December 4, 2009 at 12:52 PM  

betul penyubiru cakap tu.. kawan2 jugak.. bisnes tetap bisnes... macamne skalipon kene mintak don't payment dulu..

habis je majlis at least half die dah kene bayo. sebab tak sume org ni reti bahase!! klu tak wat camtu mmg senang2 la dorg nak buat taik

CAHAYA December 4, 2009 at 1:30 PM  

letak muka yang clear sikit. orang camni, takleh bagi muka. malu je boleh ajar mereka.

HEMY December 4, 2009 at 4:54 PM  

Hmmm...nk buat camne kawan2..kita nk mudahkan org...faham diorg kena allocate duit sume..

takpelah..tkyah jelas sgt muka..kot ada sebab dia..huhu..lepas lelah je kat entri..

tp rugi 700 gak aku..huwaaaa

M.N Hisham December 4, 2009 at 7:22 PM  

inilah yang dikatakan sbg kurang asam.. sian ko bro..

dextrike December 5, 2009 at 10:54 AM  

perghhh, leh sabar lg bro?? ape aggg!! seranggggg!!!

huhu, x baiknye buat org camneih..
da keje penat2, pastu habuk pon xde..
penat kot amek pic kawen.. T_T
geram lak dyh ase.. tp bro, kte doa je laa semua die sedar d atas pbuatan die +++ arap die bce laa post bro neih.. heee~

dextrike December 5, 2009 at 10:54 AM  

perghhh, leh sabar lg bro?? ape aggg!! seranggggg!!!

huhu, x baiknye buat org camneih..
da keje penat2, pastu habuk pon xde..
penat kot amek pic kawen.. T_T
geram lak dyh ase.. tp bro, kte doa je laa semua die sedar d atas pbuatan die +++ arap die bce laa post bro neih.. heee~

bEEdLE d' bARd December 5, 2009 at 8:53 PM  

x boleh blah la orang nie..huhu..

ni pengajaran gak untuk ko..

jgn terlalu baik hati..tp nak baik hati kat aku xpe..hehe

Masy December 6, 2009 at 12:41 AM  
This comment has been removed by a blog administrator.
MovieReviewer,  December 6, 2009 at 12:42 AM  

Harap2 xde link satu lg untuk "People make Shit".

Adele tu hikmahnya...

kurzz,  December 7, 2009 at 1:12 PM  

ermm aku baca entry ko pun geram...700 banyak tu nul!...banyak bende leh beli..klo dier betul2 rase tanggungjwb..dier akan bayo gak..klo tak..pandai2 la dier jawb nnti nunnnn diSANA...
P/S:aku paham paham perasaan ko nul..saba ek.insya'allaah Ade Hikmah tu..

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP