Sisipan Raya 2009 feat Ke bendang daku turun

>> Friday, September 25, 2009

Pagi tadi..aku bermalas2an di atas sofa...mau tidur terus lepas usai bersmbhyg subuh..tp abah dr semalam mengajak aku utk membantunya menebas semak samun di sepanjang bhgian tepi sawah 2 ekar di Parit Sepuluh Sungai Besar. Tahun2 sblum ni, sawah tu diupahkan pada seseorg. Tp tahun ni abah minta utk dibuat sendiri. katanya takde benda yg dia nk buat sbb sawit sudah tidak larat dikerjakan seorg diri. Sudah diupah pada perkerja peraih di tepi pekan sana.

Kami sekeluarga menentang juga niat abah. Abah tu sudah tua. Tiap sendinya terjerit2 tiap kali dia mahu melakukan kerja2 berat. Hendak diusahkn sawah itu sukar juga. Kelengkapannya tidak lengkap. Bygkan saja org yg biasa bersawit, kelengkapan sawit turun ke bendang..seperti lawyer disuruh memandu F1 lagaknya.

Tp sudah dia berkeras..kita turutkan saja lah. Tp last2 anak2nya diajak sama. Maka menebas la aku...lalang2 sepnjg parit tu. Diselangi dengan menebang pokok2 liar yg batangnya sudah boleh tahan kerasnya. Dh la hanya dengan parang pnjg saja. Tak berkapak..apatah lagi chainsaw..melecet??hee..bhgn tapak tangan aku ni dh kematu juge la. Jd susah dh nk melecet skang. Huuu..akhirnya lepas 2 jam siap juge dgn dibantu kawan abah yg diupah RM5 sejam utk membantu kami. Lama sudah tidak turun ke kebun..hmmm

Esok pagi aku balik ke KL. Sbb nya tghri mau bertandang ke umah rakan..ada makan2 skit..tak dilawat lagi anak belia yg lahir 5 bulan lalu. asek terlupa saje..rasa bersalah pule..

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

-Sisipan Suasana Raya 2009-

Lepas abes bersalam-salaman..tangis esak, sedu sedan, tawa girang..kami bergambar sekeluarga. Pakcik makcik sekeluarga..semuanya sekeluarga. Mula2 kami minta atuk dan nenek ditemani anak2nya yg ada di rumah pagi syawal itu bergambar. Masa bergambar, kami pinta nenek utk mengenggam tangan atok. Ekekeke..tersipu2 malu atok. Nenek apa tah lagi..mmg saat itu begitu indah utk dirakam.



Lihat atok tersipu2 dia disuruh posing mcm time bersanding dulu.

Kemudian kami bergambar beramai2...mmg seronok. Mcm besa..aku terlupa nk set tempat aku sendiri di dalam gambar. Hasilnya gambar aku mcm tempelan dlm kamera aku sendiri..tp aku tak kisah pn.



Ini baru 3 anak2 atok yg berkumpul...Bygkn sblum ni sembilan2 turun...pergh..masing2 dengan lawak mereka sendiri..tp plg syiok layan sepupu2 kecil kami la...makcik pakcik tkyah susah2..mmg tau la kami jaga. Yg baju merah kt tgh tu tahun lepas pnya lak tknak ngan org..sapa yg taknak ngan org mmg kena sakat nangis2 la..tp tahun ni ok la..leh ngan orang. puas aku gomol..yg kecik laki pakai ketayap tu mmg ngn sume org nak. siap kena kiss..ahh..bestnyaaa



Family aku of course lah gambarnya pasti lain dr yg lain..ehehehehe...

Sudah pasti la byk lagi gambar kuarga yg aku amek..letak sini skit je la..kalau byk sgt takut korg menyampah tgok. No point la letak. Kalau mmg minat layan la blog efendism aku ek..

18 comments:

momentinlife September 26, 2009 at 6:39 AM  

weeee~ chomelnye atok ko... huhu

hurmm tgk blog ko, bru prsan yg aku xde pic raya..

CAHAYA September 26, 2009 at 9:03 AM  

argh, jeles. ayah aku marah kitorang bergambar kat umah orang. hehe. tapi, kitorang amik je gambar. x peduli!

Firol September 26, 2009 at 9:49 AM  

bro org parit sepuluh ke?..jalan gua ulang alik ke sg panjang masa kejer sana..

zaimatul asikin daud September 26, 2009 at 4:14 PM  

x baik murka kt permintaan ayahanda 2..jadilh cth ank y soleh..

HEMY September 26, 2009 at 10:19 PM  

Moment : nape takde lak wafa...huhu..meh gambar ngan aku

Cahaya : alaaa..kat umah org kena tau la time bile rasa cm kurang ajar bergambar...kita sendiri tau

Firol : aku dok batu 2 sepintas..situ bendang bapak aku

Zaimatul : ehehhee..teorinya mudah begitu..realitinya sukar

ku tak sempurna September 26, 2009 at 11:37 PM  

so cute ...... atok tu eh... bukan ko..
hahahaha..
ingat senang ke nak buat ekspresi muka tersipu2 cam atok tu... mahal tu...

:D

ku tak sempurna September 26, 2009 at 11:39 PM  

so cute ...... atok tu eh... bukan ko..
hahahaha..
ingat senang ke nak buat ekspresi muka tersipu2 cam atok tu... mahal tu...

:D

zaradgreat September 27, 2009 at 12:09 AM  

singgah kejap,,

selamat hari raya! pic last sangat best! hoohho

imHepPie September 27, 2009 at 2:10 AM  

adeh yg pakai baju melayu pepel tu..

hadoyai org nak gi beraya bakpe mu besilat lak??huhu

HEMY September 27, 2009 at 11:01 AM  

KTS : pndai ko cover drpd terus terang kata aku cute..suke kau..ahahaha

Zaradgreat : selamat raya..mekasihhh

imheppie : ekekeke...tu zapin la...ahahaha

CAHAYA September 27, 2009 at 12:29 PM  

kitorang bergambar bila tuan rumah dok siap2 air kat dapur. dan masa nak balik. itupun kat luar rumah.

ayah aku kalau kitorang amik gambar masa keluar makan pun bising kot. so pendek kata, dia memang bising apabila aktiviti menggunakan kamera di depan mata dia.

sharamli September 27, 2009 at 1:59 PM  

sket lgik nak sam[ai ngn kepala....kal0 jenis yg tinggi lampai...jen0h nk tunduk..

~wAniE~ September 27, 2009 at 5:31 PM  

laen dr yg laen..org kalo raye dok relax..tp ko berkebun..sgt bagus..asal x ajk aku same??hahah

Jard The Great September 27, 2009 at 7:36 PM  

huhu... i have no more grandparents.... from both sides... panjang umur ek famili kamoo.. hehe..

green September 27, 2009 at 10:49 PM  

kebun aku kat utm ni pun da lame tak tgk..
pe citer la kacang panjang aku..
ntah2 dah kena jual ngan coach..
wawawa~

bdak pakai ketayap tu cute arr..
sape name?
umor bape?

nape tak suh die pakai baju purple cam ko..
aku suke warne ungu..
huu~

HEMY September 27, 2009 at 11:05 PM  

Cahaya : apa kata amek gmbr pas suh ayah ko gi buat air??ahahahaha...

Sharamli : haah..rendah umah bawah aku tu

wanie : heee..nk refuse..sian kat abah tak larat..ko tu..jaga je la kebun farmville ko..ahahaha

Jard ; alhamdulillah...mmg pnjg

Green : hehehe..ko dh jatuh ati sama aku dan keunguan ku ke??ahahaha

nama budak tu danial..dlm 2 tahun cmtu la..sepupu aku

syah shah September 28, 2009 at 11:46 AM  

aku rasa dah komen semalam... mana komen aku hilang?? Ko telan ke?? Hohohohohoh :P :P


Aku suka tengok orang tua lomentik gitu... bess... pastu bayangkan diri sendiri macam gitu jugak bila dah tua nanti... hahahahahah :P :P

DaliaLiyana September 28, 2009 at 1:37 PM  

meriah pic tu...kem salam kat sume ek?? :)

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP