sikit masa lagi...


Setiap kali tiba hari raya, saat camni je yg aku rindui. Teletah sepupu2 kecil, anak2 buah yg galak turun naik tangga.

Pakcik dan makcik yg sengal2 belaka bila berjumpa sesama mereka. Atok dan nenek yg tidak lagi memekik2 seperti waktu aku kecil dulu tidak buleh itu tidak buleh ini.

Mereka tidak lagi mahu mengawal. Membiarkan shj cucu cicit mereka berlari ke sana kemari dengan biskut dlm genggaman, sampul duit raya dlm kocek masing2.

Tahun ni bagaimna pula kerenahnya. Harap2 pakcik dan makcik aku akan pulang ke kampung berhari raya semuanya. Aku dpt rasa ada sdikit pertalian yg kian renggang antara mereka. Diharap akan terutuh semula raya ini. Seorg pakcik dh meninggalkan kami dengan kenangan nya tersendiri. Al-fatihah buat mu pakcik.


Masa kecik dulu kalau beraya di kampung aku rasa buring sangat. Nak balik pagi raya tu juga rasanya. Yela..kampung nenek aku tak meriah lgsg. Dulu ada la juga beramai2 beraya umah jiran2...jiran2 pn dtg..tp entah kenapa sudah agak lama adat baraan (ziarah) dh takde kat kampung tu. Mak kata sbb org2nya dh tak sekufu..huu..begitu plak

Kalau balik kmpung mlm raya..sudah pasti la pagi raya tu surau tepi umah embah tu kami yg conquer. Yeahh..dulu siap mikrofon akan bertukar2 tangan antara kami sepupu2. Masing2 melaungkan takbir raya. Pasti aku rindu takbir embah lanang (atok laki) aku. Alunan takbirnya lain sedikit di penghujungnya. BUkan penghujung rancangan ye..tp penghujung lenggok takbirnya.

Aku boleh tiru..hehe..jadi sekurg2nya ada sesuatu antara aku dn embah lanang yg aku simpan walaupun skang embah lanang dh tak sihat utk bertakbir begitu. Biarlah cucu laki nye ini yg alunkan takbir seperti dia.

Mmg tak sabar nk bertakbir...=]

Comments

QueenWizza said…
wah. nice shot! x sbr nye nk raya hehe
kEy said…
haah!
raye zaman skrg xde dah ziarah2 sgt!
xtau apsal!
sbb, 0rg tua belah menyebelah dah ramai yang meninggal k0t~
Mak Su said…
marilah kita mengeratkan silaturahim sesama kita

p/s: Thanks Hemy, so much sbb sudi klik2 :), tapi maksu tak nampak kat mana iklan ko.... ? huhuhu

cuba taruk balik linknya tu
citahrudin said…
weh...kt kg aku de baraan lagi...
meh r dtg kg aku...

eh,kg ko ni kat ne?
citahrudin said…
tp entah kenapa sudah agak lama adat baraan (ziarah) dh takde kat kampung tu.

tapi mboh piye..wes suwi rak eneng baraan neng kampong..

amacam ? ok?

hahaha
ZARA 札拉 said…
huwaa~


ku harap dapat ziarah org lagi kali ni~
sharamli said…
takbir jgn sampai terlent0k suda...
~wAniE~ said…
aku raye selalu x blk kg..raye kt umh aku..x syok..tggu adik2 bpk aku dtg umh...pastu raye ke 3 br blk johor..tiap2 thun aku cm tu..kdg2 rs cm bosan sbb x rs nikmat b'raye kt kg..
imHepPie said…
eleh ckp cucu cicit lari2..padahal dia yg lari2 smbel pgang pgg dwet raya...lalala~~~ahaks~
syah shah said…
aku tak ada kampung... dulu arwah atuk ngan nenek aku pun duk pekan, lagi pekan dari kitorang... hahahahahah :P :P

bila kawin ni barula merasa balik kampung... tapi perasaannya tak sama sebab i don't see my parents faces, my siblings... lagi sedih pulak rasanya... hahahahahah :P :P
mulutbisu said…
:(
tiada lagi kemeriahan raya. huhuhu.
John Iverson said…
Meriah ka tmpt bro... ok la tu... family nmpk hepi je... Selamat hari raya nnt
momentinlife said…
nak dgr gak ko takbir!~
zonaku said…
sama cam wafa.. aku nk gak dengar ko btakbir.. kurang dah kaum lelaki muda y pandai takbir nie....
HEMY said…
Wizza : hehe..raya ko lain dh tahun ni

Key : betul juga fakta ko.tp kampung aku jadikan tradisi.yg muda2 pn berziarah ramai2

Mak su : kalau takde tu...mmg tgh takde iklan la maksu..ehehe

Citahrudin :kepiyen citah..kuwe seng nom pn bukane arek baraan koro konco2 mareng ngumah wong tuwek2..uwalah..

haaa..amacam??

Zarah : ziarah aku la..amacam?

Sharamli : mana leh terlentok..semangat

Wanie : meh la balik kmpung aku..aku kenalkan kat mak aku..ahahaha

Imheppie : kiki..tu 15 tahun yg lalu ye la

SyahShah : heee...mmg la lain kalau bukan ngn family sendiri..

John : selamat hari raya juge..tkkan family ko tak hepi
HEMY said…
mulutbisu : nape tak meriahnyaaaa

moment : aku letak sini nnt org kata aku poyo...hehehehe

Zonaku : ishy...ramai la pandai takbir..sangat ramai
ad3ck said…
ku yang ada tak sampai 10 anak buah pong dah pening dengan karenah mereka, apa lagi arwah atuk ku dulu menghadapi berpuluh-puluh cucu ;p.
Monkey D Luffy said…
tahun ni aku tak balik kg

huhuhu

p/s: napa komen box dah kembali kepada blogspot ni?
green said…
meriah betul gambar tu..ape pun rebut2 ramadhan terakhir ni dulu..
HEMY said…
ad3ck : hehehe...mmg huru hara juga...tp di smping tu rasa syiokk

Luffy : utk memudahkan org kumen. ada yg kata haloscan dulu susah nk kumen

Green : haah..tgh usaha juga dpt lailatul qadar
~0~ said…
tu la indah hari raya..betemu mata sanak saudara dan bermaafan sesama kita..
CAHAYA said…
aku rindu nak main bunga api.