Malam Raya Pertama

>> Sunday, September 20, 2009

Huu..tahun ni balik raya..tup2 dh byk yg siap..mmg banyak betul smpikan aku tak rasa busy pn. Aku balik tu mmg dh ada satu keta kat laman yg bukan keta kami..keta pakcik aku yg dok penang. Upanya pakcik sekeluarga dh angkut atok dan nenek utk beraya kat umah kami tahun ni. Sume persiapan mmg kat umah kami..kira hub la tahun ni.



And tahun ni gak, aku tak kuar duit pn utk brg2 dapur n persiapan makanan..sbb balik2 sume dh masak..tggl skit2 je..ketupat pn dh anyam..aku anyam esoknya utk tmbhn..huhu..Alhamdulillah..mekasih la pakcik atau sapa pn yg kuar duit utk ayam dan sume tu. Aku yg tak bergaji ni mengucapkan setinggi2 terima kasih pada penyumbang2 sume yee..

Mmg kecoh la..dapur pn masak..then siap kat luar pn masak juge. 3 periuk sekali jalan...pakcik tolong lapah ayam, potong2..mak dengan kuah kacang dia..nenek ngan sambal taun dia, makcik dok tolong..aku ngan adik dok anyam ketupat...mmg sgt meriah. Ada gambar..tp cam msing2 tak pakai tudung..tknak la letak sini. Tp seriusly sangat syiokkkk



Tahun ni aku pn tak tau brp byk ketupat yg dianyam dan dimasak. Ketupat yg aku anyam tu kira tmbhn. Tu pn lenguh gak nganyam..cmpur yg sblum ni dh anyam..fuhhh.mmg byk. Bila smpi ptg last buka tu..jiran2 dh mula anta anak2 kecik diorg anta mknn2 yg dimasak kat umah kami. Kami pn balas la ngan apa yg ada. Huhu..sgt terasa la nk raya.



Ptg ramadhan terakhir kitorg anta tunang adik aku. Aku, abah n adik aku je. Dia amek bus ke Kedah dr teluk Intan. Then ronda2 skit teluk intan tu. Dh siap test jeans..tp tak beli gak. Huhuhu..

Last terawih aku wat ngan family je. Aku imamkan..abeh tu terus gi pekan beli tudung la, jajan, jeruk sume. Tp aku beli kain pelikat je pn utk kasi match ngan baju melayu ungu aku tahun lepas. Aku ushar2 jeans..tp rasanya mmg tggu gaji je la...

Zakat fitrah aku bayar ptg last ramadhan tu...belum sume lagi balik masa tu. Tggl adik laki askar aku. Dia tolak dr Johor kul 11.30 mlm. Malam raya. Tiba2 je kul 4.30 pg dia dh tercongok depan pintu. Dia tak call pn sapa2..dia suh bas benti kat trapik lite lebih kurang 3-4km dr umah kitorg then jalan kaki je ke umah. Hahaha..exercise katanya...

10 comments:

joegrimjow September 23, 2009 at 1:07 AM  

selamat mengupdate dengan gambar yglagi bnyak
hehe

momentinlife September 23, 2009 at 10:36 AM  

eh! aku tak pandai anyam ketupat! kikiki

itu rendang ape? kerang eh?

HEMY,  September 23, 2009 at 2:22 PM  

ekeke..pasti..this is just the beginning

rendang kerangggg

zonaku September 23, 2009 at 4:22 PM  

rendang kerang tu nmpk sgt sedappp...
pehal belah sana byk daun??? aku nk dapat daun pny la susah.... pokok semua melawas mak aku kata.. last2 dapt jer la 50 bijik jer.... makcik2 aku sumer nasi impit.. nk bl daun kat pasar pun mahal sesangat...

tp kalau x der anyaman ketupat, rs cam x raya la plak...

green September 23, 2009 at 4:44 PM  

waa..meriah die raye..

bnyknyee ketupat~

HEMY September 24, 2009 at 12:04 AM  

aik??daun pucuk pn susah dapat??mahal??ekekeke....mahal sangt ke?/aku ada gak yg beli je dr market

Green : mmg bykkkkk...tp valid smpi raya kedua je..tu pn pagi..pastu sudah abaesss

tehais September 24, 2009 at 1:24 AM  

fuiyoo tau anyam ktupat,,dasyat2..

ad3ck September 24, 2009 at 7:17 AM  

Hehe ingatkan malam pertama tadi ;p. Selamat hari raya maaf zahir batin.

HEMY September 24, 2009 at 12:10 PM  

slamat rayaaa..ekekkee..mlm pertama kalu mesti byk hit

~0~ September 24, 2009 at 5:00 PM  

kehkeh....

anyam ketupat ek???fail aku..ketupat nasi memang xreti...

ketupat pulut tau la aku pulas dia...

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP