Jard's Contest - Bila duduk bersama, memori lama buat kami ketawa..

>> Wednesday, September 2, 2009

Bila dikenang masa lampau, ramadhan disambut begitu sederhana oleh kami tika itu. Aku msih ingat benda kecil yg aku pggl pot. Fungsinya utk mengekalkan panas nasi yg emak masak petang itu utk kami berbuka. Oleh kerana kami dulu kecil2 lagi, mak tak rasa berbaloi utk masak waktu sahur..jadi emak penuhkan je pot tu n bila sahur ia masih panas-panas suam begitu. Dan ianya berbentuk kepal licin di permukaannya. Itu antara sebab sahur ku dulu agak menarik bg diri aku yg masih curious tntg idup.

Setiap kali sahur aku akan teringat 'nasi pot' tu. Minggu lepas sememangnya kesemptn yg baik utk berkumpul. Adik laki gagah aku yg menuntut di Atma (UPNM) dapat bercuti. Dia bawa pulang cinta hati utk dikenalkan kepada keluarga kami. Aku, pulang bersama adik ku yg menuntun di UPM. Adik ku lagi seorang pn pulang dengan tunangnya. Maka mmg lengkap lah kuarga kami weekend lepas. Biasanya di kesempatan hari raya je kami dpt berkumpul begini.

Kami akan tidur sama2 seawal pagi sesudah bersahur hingga lah dlm pukul 10 begitu. terbongkang beramai2 di ruang tamu. Sllnya aku lah yg santak smpi pukul 10. Mak, kakak, adik dan abah seperti biasa akan mengaji bila tidak ada apa2 yg mahu dibuat. Abah masih spt dulu. Lentok suaranya, maghraj nye sama seperti yg aku dengar 20 tahun yang lalu. Kekadang terdengar bunyi mesin jahit emak yg masih utuh berjasa.

2 jam sebelum berbuka bermula la aktiviti kuarga. Yg ditugaskan ke pasar, ke param akan keluar. Yg di dapur akan mula ligat melakukan persiapan. Aku sllnya tak ke dapur. Alasannya masih sama. "Time sekolah, aku dh sll tolong2 korang..Ni dh besar dh sume adik2 pompuan..tolong la mak ye..". Tapi kdg aku akn msuk, kupas2 apa yg boleh dikupas..siap je aku berdiri smbil agkt tgn tggi2..yesss.. "Mak!!kita dh tolong.yeah!!! Nak gi param!!. " Ahahahaha!!!

Berbuka lah kami bersama2..sllnya bila dh habis makan, kami mula mengimbau kenangan lama. Kenangan adik dihunus parang di lehernya masa abah betul2 amuk suatu masa dulu, kisah adik aku yg dulunya sgt mls mandi..masam semerbak, kisah aku yg sll pengaruhi adik aku berbuat benda bukan2, kisah sorg lg adik yg hampir lemas, kisah yg sorg diikat kaki dan tangan dan ditinggalkan bawah pokok durian..macam2..bagi aku. That's our family's special moment. We cherished the bitter and the better in our lives.

Tika gambar ini diambil, kami semua mahu bertolak pulang ke KL. Sepakat balik pagi kerna kami mahu berboling sblum menghantar adik askar ku pulang msuk ke dalam kem semula. Tahun lepas aku tak berkesempatan membeli tripod. Sukar skali mahu mengambil gambar keluarga. Jadi tahun ni mmg mudah lah. Sblum pulang aku jerit.."Siap siap!!! Kita amik family picture!!!!" Jadi mula lah kami pose begitu dan begini. Tp aku paling suke gambar free style ni. Ada gambar2 melompat..tp utk contest Jard mahu satu gambar saja..Jadi aku pertaruhkan lah gambar di atas tu. Susah juga sbb gambar kita sendiri pn kena ada. Nak join?? sila la ke laman blog beliau.

Kami begitu gembira skrg dan harapnya tiada dia antara kami akan berputus arang hidup dlm dunia sendiri bila dh berkahwin..Biarlah ikatan family kami seutuh dan seunik ini. Amiinnn Ya Allah

23 comments:

joegrimjow September 2, 2009 at 7:01 AM  

hehe
terbaik la
nak post jugak
esok
kekeke

Mr PenyuBiru September 2, 2009 at 7:17 AM  

hehe... nice picture aa... aku suka aa gambar ni.. menarik .. ada chance bleh menang ni...

~wAniE~ September 2, 2009 at 8:15 AM  

sgt suka pic ngn fmly mcm tu..
nmpk sempoi sgt2...
hehe

Jard The Great September 2, 2009 at 8:16 AM  

ahaha.. sila rujuk terms and conditions ye hemy.. before this entry qualifies.. =p

Masy September 2, 2009 at 8:23 AM  

oit mana ade berputus arang. berpatah arang arr hehe. btw, klu gmbr famili ko aku ske tgk mak apak ko laa.. mesti buat gaya pelik2. hahahaah

patut laaa dpt anak sengal cam ko ;)) jgn maree aaaaa

HEMY September 2, 2009 at 9:56 AM  

Joe : tak post pn takpe..chance aku besar skit..ahahahaha

Penyu : mekasih...aku dh ada satu vote..yeahhh

wanie : mekaseh..yeaaa..dua vote

Jard : pas publish terus tido..dah dah..dah apdet term n condition. buleh tak ??

Masy: ekeke..patah arang ek?tmpt kami mmg putus terus..ahaaha

ekeke..sbb tu aku pn kiut..heeee

ZARA 札拉 September 2, 2009 at 10:05 AM  

huwaa!

comel~

harus aku hantar penyertaan lagi~

kurzz,  September 2, 2009 at 10:59 AM  

heheh new style of family picture..sempoii jer..suker tgok aksi spontanius ayah ko posing nul..mmg selamber habis..*klo ayah aku mau aku kene tanya mcm2..

Fina September 2, 2009 at 11:31 AM  

eh ehhh.. suka la family picture tuuuu.. :)

HEMY September 2, 2009 at 12:10 PM  

Zara : leh anta byk kali ke???jard buleh ke??buleh ke??

Jard : yess..tq..leh anta penyertaan lain ke jard??

Kurzz : itu time dia happy...kalau time amarah..mampus..aahahaha

kurzz, jom la join gathering blog..bagi aku nombor kau..huhu

Fina : nk jadi family I??ahahahaha..thank you

CAHAYA September 2, 2009 at 2:46 PM  

takde gambar makanan pun. hehe. ;)

anyway, ur family sangat rawk okay~

HEMY September 2, 2009 at 3:11 PM  

time yg ada mknn sudah post..ehehehe

umiyan September 2, 2009 at 6:14 PM  

param tu apeee???/ tak paham

momentinlife September 2, 2009 at 7:42 PM  

Param = PAsar RAMadhan... =)

eh! family ko sgt chomel ok.. haha

en_me September 2, 2009 at 8:13 PM  

tak macam ramadhan 2009 pun, jard kata mesti macam waktu berbuka ke, bersahur ke, terawih ke.. x acilah kalo menang kannns.. ehehe, me gurau2 jerr.. good luck to uu

HEMY September 3, 2009 at 12:38 AM  

Umiyan : pasar ramadhan umiyan

moment : ekeke..aku ckp aku comel korg tak caya..ahahaha..

En_Me :jard nye contest best moment of ramadhan..tak semestinya berbuka n bersahur..huhu

Luffy : mekasey

arianna adrizal September 3, 2009 at 11:39 AM  

hmm.. patutla. aku da teragak2 yg adik ko tu tentera bila tgk skin kaler + rmbut dia. hehe

bestla mcmni..

UglyPooh September 3, 2009 at 4:21 PM  

bestnye rumh kampong...nice pic

Adry September 4, 2009 at 3:37 AM  

salam ziarah... nice pic.. nak ikut contest ni gak... tapi masih blank!! aiyaa...

aim-a September 7, 2009 at 12:51 AM  

happening!!! comel!! :D

Shahrul (Nama Sebenar) September 8, 2009 at 8:21 AM  

hemy:

best!
ada can menang ni.
ahaks.

nice shot!!!~

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP