hujan dan imaginasi ku


Hujan panas di luar sebentar tiba2 bertukar menjadi lebat diselangi guruh yg mengaum dengan begitu ganas menunjukkan kekuasaan yg maha Esa. Dulu mak dan ustaz bgtu, bila dengar bunyi guruh mcm tu, tandanya malaikat tgh berperang dengan syaitan. AKu pn tak tau la betul ke mitos kanak2 je sume tu. Yg pasti, bila aku dengar je penjelasan tu, di benak otak suci seorg budak comel berhidung mancung di kala itu terbayang ratusan otromen sedang bertarung dengan raksasa2 huduh yg bermacam2 bentuk. Otromen tu aku ibaratkan malaikat2 tu la. Ahahaha.

Bila aku dengar plak citer malaikat Jibril menunjukkan dirinya pd Rasulullah yg mana sayap Jibril, panjangnya dr timur ke barat. MasyaAllah. Lepas pada tu, aku tak bygkan otromen dh. Bila guruh je, geng setan msih lagi sama seprti yg aku imaginasikan..tp geng malaikat dh bersayap belaka. Huh..kids are the darndest thing aren't they?

Then bila Ustaz ckp tu baru satu...!! Terbantut aku berkhayal. "Jibril ada ratusan/ribuan sayap". Pergh..aku terus jadi bebal kejap nk mengolah balik imaginasi aku. Nak imagine satu malaikat tu ratus sayap dengan setiap satu sebesar bumi..pergh..mencabar..bernanah kejap otak aku. Masa aku bgtu mak..mak ckap.."mana boleh nk dibayangkan kebesaran Allah. Leh jadi gila kamu". Terus aku stop bygkan.

Lepas tu, tingkatan 5..cikgu matematik aku plak bgtu bila ujan..setiap titisan ujan tu, turun dengan satu malaikat. MasyaAllah.aku yg berimaginasi tinggi ni pn cuba la bygkan...fuh..mmg tak terbayang. Sejak hari tu, masa pengajian di kolej, semalas2 aku nk stadi..bila hujan aku akan cuba study juge. N kalau skang.suka tgok ujan turun sambil berdoa utk kesejahteraan dn meminta apa shja yg aku ingin pinta.

***************************************************************************

Aku kat umah..nk bertenis tergendala pula disebabkan hujan. Jadi, biarlah malam ini aku dirumah dengan aktiviti2 di rumah saja yg tertumpu pada laptop kompeni aku ni. menghapdet my humble blog, bukak facebook dan juga browse komik2 yg aku minat. Nak memuat turun..allah..tak payah la..dengan koneksi sebegini perlahan..hmm..buat sakit hempedu je nk muatturun filem atau kartun.

Puasa akan tiba ujung minggu ni. Aku pasti kita semua punya memori, kisah2 tersendiri bila sebut je puasa. Aku tak sabar hendak membaca pengalaman2 rakan2 blog semua..hehe


Comments

CAHAYA said…
tak sabar nak puasa kan? best2. lagi baper ari je lagi. ;) selamat berpuasa yer HEMY.
sharamli said…
ceit..pesen adek membe aku..

bila 0rang ckp KAKI BUKIT..dy tny ..bukit ada kaki ke?

bila org ckp tu kebesaran ALLAH..dy tny lagik..besar mn ALLAH tu..

adei..penat tw layan budak2 kecik yg kuat imagine ni...
zonaku said…
hhhhhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmm..
kala hujan.. aku suka layan syahdu....
HEMY said…
selamat berpuasa juga cahaya..who knows tahun ni ada kurang berat yg mcm u nak...=]

sharamli : ahahaha..aku takde la loya buruk camtu..tp kalau kau pndai putar belit..ko leh bg jawapan yg memuaskan kat budak2 tu

Zonaku : ehehhee....mmg blues tol la ko ni..
Zaidon said…
Salam Bro.. smart laa layout baru, ni yng buat teman pun nak tukar baru jugak ni..hehe. Yela.. nak dekat puasa, best rasanya.
John Iverson said…
Hujan dan rahmat...
Masy said…
hujan la best, leh layan bergulung dlm simut hehe
~wAniE~ said…
ko mmng kuat berimaginasi...
tp dulu kecik2 aku pn selalu dgr pasal malaikat berperang nhn syaitan kalo bunyi guruh..n smpy skrg aku percaya...
kurzz said…
aku klo time hujan plak tambah2 klo siap dgn petir..aku akan rase cm time tu Allah tgh marah..pada makhluk2 bumi yg semakin lalai leka n byk buat kemungkaran n kerosakan..then aku takut nk rapat dgn pokok ca takut kilat sambar,cz dlu ustaz aku ckp..setan2 banyak menyorok kt situ...biase aku akan doa2 banyak2 mintak dijauhkan xde setan yg sesaje nk nyorok kat aku..huhuh takuuut..
HEMY said…
Zaidon : ehehe...tukar la..kiki..skang sume nya mudah..nk tukar layout pn designer dh tunjuk ajar

John : tp kadang2 kita sll marah sebab hujan..hmm

Masy : ko tknak bergulung ngan aku??ahahaha

Wanie : Aku pn tak tau betul ke tak betul citer tu

Kurzz : apa punya bodoh itu setan sorok bawah pokok daa...ahahahaha

kalau dia sorok kat ko..takut ko kena panah petir la ni??ehehehe
kurzz said…
hahaha itula pasal nul...takott woo..sebab tu kene baca doa banyak2..mintak dijauhhkan...

Masy : ko tknak bergulung ngan aku??ahahaha<---- hehe noti betul ko ek nul...;p
amwar said…
subhanallah.. hujan itu rahmat
lumut said…
hahaha..
comelnye budak tuh berimiginasi...
=)
HEMY said…
Kurzz : eekekeke...mmg notty

Anwar : rahmat utk semua umat

Lumut : ah..malunya org pggl aku comel

Joe : tido bila2 masa pn buleh ..ehehe