Fantasi 1 : Transformers

>> Thursday, July 16, 2009

Lepas bermain tenis, aku, nageb, Akon dan Am seperti biasa pergi minum2 melepas lelah di sebuah gerai berdekatan tmn tasik titiwangsa nuh. Gerai tom yam yg takde bau tom yam pn kalau lalu. Dapat je parking keta, kami pn amek satu meja plg tepi n kat luar utk menikmati angin malam.

"Dh order bey??"
"Owkh..belum. Bagi sy teh O ais limau, bungkus ikat tepi"
"minum sini gapo beyyy?"
"yg tu la minum..bawak sini"
"ok..yg lain"
"bandung ikat tepi..dia ni, teh O ais ikat tepi jugak"
"ikat tepi belako"
"Haah"

Aku mmg sll bungkus ikat tepi sbb jauh lbih byk dr minum kat gelas. Huhu. Tak lama lepas tu Nageb smpi. Dia tersesat nk ke sini td. Nageb kuar dgn mainan berbentuk kiub, rubik puzzle di tgn beliau. Smpi je di meja Nageb order teh ais jugak..bungkus ikat tepi. Smbil menunggu dia terus cuba menyelesaikan rubik puzzle beliau.

"Oii..tak pernah abih aku tgok ko wat"
"ishy..byk kali dh aku selesaikan"
"kitorg caya je la Nageb..jaga hati pny pasal kan"
"betul la haa.tgok..dh nk siap"

Lepas 10 minit...

"haa tgok jadahnya Nageb..tak siap2 aku tgok"
"ko nk try ke?Kalu berani try la.."
"ceh..mari sini..aku tkyah blaja kat youtube la beb"

Aku terus mencapai rubik puzzle tersebut..dan terus cuba selesaikan. Lepas 5 minit..mmg tk selesai la beb sume warna of course sbb tak reti. Tp rubik berbentuk kiub tadi membentuk satu jenis corak. Tiba-tiba semua org memandang ke atas.

"Arhhh!!! apa tu??bola2 api!!!!"
"Uiii..meteor..!!!Meteor garden!!!"

2 bijik meteor dr langit berapi2 membara sedang jatuh ke bumi ke arah sekitar kawasan kami. Ramai yg bertempiaran lari. Tp kami berempat yg dh terkemam..hanya duduk menyaksikan kesudahannya. Kiub rubik masih di tgn aku..straw masih di mulut kami..smakin deras kami hirup air kami.

BBBBAAAAAAAMMMMMMMM!!!PRUGGGHHHH!!!WIWIWIWIWIW (bunyi alarm keta).

Satu drpd meteor td jatuh 10 meter dr kedai makan tadi landing di tgh2 jln raya. Satu lg agak jauh dr tempat kami dn berdekatan highway nk ke KLCC tu. Kami semua tergamam..kereta yg lalu lalang terus berhenti mengejut megakibatkan kemalangan. Dr kawah yg terhasil dr hentaman tadi..keluar la satu lembaga besi yg kami sgt pasti sebuah robot terkedek2 bangun dan terpinga2. Robot yg berbentuk rangka tadi seperti melihat2 kawasan sekeliling dn terus memandang sesuatu.

TRANSFORM!! tetiba robot tu bertukar menjadi sebuah...sebuah..Moto Honda EX5 kaler merah yg ada berdekatan situ. Sangat sama..sebijik. Dan duduk diam di situ. Kemudian dr jauh kami dengar bunyi kuat tayar membelok. Sebuah trak besar sedang laju menghampiri kami. Bila trak tu dh nk smpi..dia bertukar menjadi sebuah robot..dan berdiri tinggi gagah depan kami semua.

Saat itu..EX5 tadi bertukar menjadi robot semula. DISH...KETUNGGG!!! Tiba2 robot trak tadi melempang blkg kepala robot EX5.

"Bodoh..lampi..yg kau pergi tiru motor EX5 tu kenapa bumble bee?? AKu dh cek moto tu tak habis bayar dan ada saman trafik"
"maaf bos..yg ni je sy berkenan"
"ko ni...eiii..aku..eii..." Robot trak tadi mcm nk lempang lg skali tapi tak jadi.

Sejurus lepas perbualan mereka yg membuat kami tercengang bangang. Robot trak tadi menghampiri aku yg tengah cool pegang kiub rubik tadi.

"adakah engkau cucu profesor tinki winki??", tnya robot trak tu
"Errr..tinki winki tu adik beradik Lala n Poo tu kan? teletubbies ye?", aku menjawab
"kenapa kau sengal sangat ni..eiii..", robot trak tu mcm pissed off dan membuat gestur seperti mahu melempang kepala aku
"Nama aku..optimus prime. Yg ni bumble bee..atau..skang ko panggil la lampi Wili", optimus prime mula memperkenalkan diri. Masa ni si Lampi wili dh bertukar jd EX5 balik smbil wat wili blkg tu.
"ko boleh ckp melayu ye??hebat..ko asal dr mana ni?", aku bertnya
"well, kitorg blajar dr hot FM.."
"anda terkena panggilan hangitttt!!!" tiba2 Lampi Wili menyampuk.

KETUNGGGGG!!! kena sepak lg skali dgn optimus prime.

"Kami dr planet lain..tp skang ni menetap di New York. Kami terima signal kiub yg dtg dr sini", Optimus memandang aku smbil menetapkan pndgnnya pada rubik kiub aku.
"tapi kiub ni Nageb yg punya", smbil hulurkan balik pada Nageb
"tolonglah berikan pada kami...kami perlukan kiub itu utk membina semula planet kami", pinta optimus prime.
"eh, mana boleh..aku beli kiub ni..tak sempat lagi nk selesaikan", nageb mencelah smbil menyorokkan rubik kiubnya di blkg badan beliau.
"alaaa..come on la Nageb..aku byar la kat kau..", kata optimus lg.
"Ok la..nah", Nageb menyerahkan rubik kiub beliau pada optimus.

Optimus membayar 100 ringgit pada Nageb. Tk tau dr mana dtg. mungkin dr dashboar drawer lori yg diimitate beliau tu la.

"yg 100 lagi ni utk cover korg pnya minum semua ni ye", Optimus prime menyerahkan note 100 pada aku pulak.
"Lampi Wili..err..bumble bee..jom balik amerika. Transform!!!"

Mereka bertukar menjadi trak dan EX5 semula.

"boss..nk gi amerika sbgi moto n trak je ke boss? Bila nk smpi?"
"Kau la bebal...EX5 ko tu leh catchup ke?"
"tu la..boss tak tau. Trak kat msia ni jem la boss..tercicir la bos sy tinggal cilok sana sini"
"tp amerika jauh lagi la bumble bee"
"boss pn sengal. apsal tak imitate jet ke..kapl terbang ke"
"eii..lahabau. Ko ada nmpk ke jet area sini???adaaaa??cmne nk imitate bahalol!!!
"ye tak ye boss. So camne skang?"
"kita gi pelabuhan Klang. Guna kapal la..eh..gi KLIA la..nnt kita transform jadi kapal terbang. Dah..jom!! kita lalu hway MEX"

AUTOBOTS!! Lets roll!!!

Robot berdua tadi meninggalkan kami dengan satu memori misteri malam itu..

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP