Pesanan buat saudara2 ku

>> Friday, May 15, 2009

Hari Jumaat. Utk kita org muslim merupakn satu hari yg baik utk berbuat sesuatu amalan baik atau memulakn sesuatu. Padahal sume hari baik. Tp at least utk keberkatan. AKu nk share something. Tp mula2 sekali aku harap entri ni tak akan menyinggung perasaan sesiapa. AKu just nk share pndgan aku n rasa terpanggil utk share pd korg sebab aku tknak ditanya di akhirat kenapa tidak menegur atau share benda ni. Ini the least yg aku leh wat dengn iman yg ntah ada ntah idak dlm diri aku ni.


Aku terpggl nk tulis ni lpas baca komen dr entri blog Alya. Sowi first Alya coz guna entri mu sbg pencetus. Tp ni sbb aku syg mung as a muslimah and saudara baru. Kalau sapa serang2 lak blog ko pasni Alya..aku serang diorg balik..akaka..cam siyes lak bunyi.



Alya dh tertempah baju nikah yg apa ke lace-lace sume tu. Lengan dia jarang. N the sense kicked in, baru dia teringat nk nikah di masjid. Kita sume tau masjid itu rumah Allah, tmpt ibadah. Jadi kena la tutup aurat, bukan bersopan..sopan dan tutup aurat itu lain. Ini rumah Allah. Mcm ko masuk istana raja, ko rasa cuak tak dgn pemakaian korg..ni plak Allah..cuak itu perlu lebih sptutnya. Sila jgn salahkan ALya memilih baju itu, ini normal..seronok..n bukan ni yg aku nk sebut.



Apa yg nk aku tegur adalah kumen2 di entri tu bila ALya tnya apa nk buat. Ada yg kata tok kadi tknmpak dari jauh..ok je. Ada yg kata wat kat umah sendiri le apa sume. Tp yg aku tak kenan bila kata "I pn nikah free hair je dulu..I admit. I tak hipokrit". Pleaseee..jgn la cmni saudara2 islam ku. Pleasee, aku dgn ikhlas hnya nk ckap utk kebaikan kita semua.



Yes..kita tk hipokrit. Tp hipokrit itu utk sifat2 manusia...tak berpura2..jgn la agama pn di-tidak-hipokrit kan. Tak menutup aurat dh nyata dosa bukan? Dosa besar malahan kan? Tp aku bukan siapa nk menegur. Kadang yg pakai tudung itu prgai nya lagi shaiton. Ini bukan soal anda tak tutup kpla..tp jgn jadikan benda itu seakan2 betul atau tak mengapa berbuat begitu.



Alya saudara baru lebih2 lagi. Jgn la tanam mentaliti benda tu boleh, asalkan tak hipokrit. Pleasee kawan2..pleasee.. Mat Rempit, perogol, perompak tak hipokrit la..tu yg diorg wat apa diorg nk..diorg tak hipokrit. betul?



Apa yg nk ditekan kan di sini...jgn di-nampak-OK kan benda hukum ni. Sekurg2nya bgtu la Alya itu mmg rumah Allah, sekurg2nya di dalam tu biarlah menutup aurat dengan baik. Kat rumah sendiri tak pe lah..kan lebih cantik skit advice begini. Kita nk dirikan ikatan suci, di rumah Allah..apa salahnya skali tu, betul2 mengikut hukum..skali tu je..pleasee utk memulakan hidup baru berkeluarga dgn keberkatan dan rahmat..sekali tu je..pleaseee..



Kita tau mana betul, mana salah, mana haram...kalau kita ada buat, biasalah manusia. Tp pleaseeee sgt jgn la dibesar2kan dan dibanggakan n dibuat kelihatan benda itu kecil dan remeh. Kalau mcm aku, aku pn buat benda2 tak elok, kadang holding hands kuar ngan tunang aku..ye, aku admit..tp aku tak penah nk kata "ok je..pegang tangan je la". Atau mcm kat tv kata "kami bercium je..bukan berzina". ALlah...Pleaseee..jgn la camtu saudara2 islam ku. Bila kita tau kita salah, diam saja lah. Jgn dicanang dan ditegakkan benang yg basah.



Aku penah hampir2 terlpas maghrib sbb makan mlm dgn colleague chinese. Kami terkejar2 carik surau. Chinese ni tnya kalau tak buat apa jadi. Aku kata je berdosa besar. N jgn la judge muslim berdasarkan apa yg dia lihat pada kami. N aku bgtu terus kami bukan la contoh muslim yg baik. Aku tak cakap, or tipu kata OK benda tu..leh qadha' je. Sbb bukan itu yg betul kan??



Pnjg dh..tak tau la korang baca smpi habis ke tak..harapnya smpi habis lah. Please...jgn dibetulkan apa yg slah or buat benda tu remeh. Pada Alya, it's always up to you. Tp please jgn ditelan sume yg diberi dr muslim2 seperti kami. Kami bukan contoh terbaik. Aku tknak kau lihat islam dr perspektif buruk begini. Islam itu indah..



Sekian...

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP