Kawan baik zaman sekolah

>> Tuesday, May 12, 2009

Pagi ini lepas subuh aku gagahkan diri utk tidak tidur semula. Perlahan2 sambil mamai aku buka laptop aku utk mendesign album client aku. Dpt la satu page. Lepas tu, aku tewas..aku set jam 8.30, then aku tidur sekejap. Sekjap pn, aku mimpi..

Aku mimpi pergi rumah kawan baik waktu zaman sekolah. Rumahnya 2 minit berlari saja jauhnya dr umah aku. Aku dh lama nk cari no tepon dia. Yg terakhir sudah tak dapat dihubungi. Bila aku balik kmpung, nk juga menyinggah tnya pada mak nya..tp terasa begitu berat. Mungkin segan..sbb terlalu lama tidak berjiran. AKu berpindah ke tebuk lain masa aku form 3.

Member aku ni namanya Hafiszain. Perhiasan yg terpelihara kot kalau diterjemah secara langsung. Masa dia di darjah 6, tingkatan 1 dan 2, maknya hantar beliau dan adik beliau ke umah aku utk belajar mengaji. Biasanya mak akan ajar..tp lepas dh seminggu..aku lak ajar dia. Ye..aku ngajar ngaji..ada sapa2 nk anta anak ngaji umah aku??hehe. Aku ajar basic tajwid. Dan walaupn perlahan..tp lama2 dia pandai ngaji..tak merangkak dah.

Habis ngaji terus kami berlari2 pergi ke surau depan umah. Sllnya wat muka seposen depan pakcik kat surau tu...sebab nk azan guna mikropon. And lepas skali aku azan..aku antara bilal kat surau tu. Ye..aku bilal, muazin suatu masa dulu. Skang..???cukup..cukup..jgn tnya lagi. Pernah skali pakcik sorg ni, TOk Njah aku pggl sembang ngan kawn dia...

"malu aku...budak2 pn azan lagi bagus dari aku"

Tp aku dididik dgn baik. Aku tak langsung rasa riak atau bangga mendengar ayat begitu. Bagi aku, aku buat dengan ikhlas.

Aku sll main kat surau dgn apis ni. Lari2, main meriam, panjat pokok rambutan, mancing..macam2 lagi la. Pernah skali dia lari dr umah sbb mak dia marah...dia gunakan duit simpanan bank nya senyap2. Beli raket. Masa tu form 3 k3 form 4 ntah. Kami mmg rapat...walaupun jurang kelas jadi halangan..dia ttp ok dan aggap aku mcm ketua or abang la lebey kurang sbb sllnya decision making aku yg buat.

Kitorg penah main bola lawan india estet...pergi ke hujung kampung carik buluh pancing..macam2 lagi. Yg aku akhir skali tau, dia kerja jaga dekat area Jalan Sultan Ismail. Tp lepas tu tak dapat dh tau..Kawan baik aku lg sorg yg jumpa dia..tu yg last dpt nombor tu...siyes aku rindukan dia..lantak ar laki ngan laki. Rindu bukan untuk couple saja...huh!! Hehe!!

Semoga beliau sihat2, berjaya dan hidup dengan gembira. Nak nangis plak. Aku sangat risau masa aku sekolah dulu bila fikirkan apa nasib kawan2 baik aku ni...Alhamdulillah..rata2 dh lebih stabil dr aku walaupn gaji lebih sedikit...see..gaji sikit tak semestinya kekurangan dr gaji besar..=]. Tp yg apis ni aku tak tau berita...moga kau sihat2 kawan...

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP