20 sen dr emak

>> Thursday, May 28, 2009

Aku baca entri 20 sen Kapten Luffy..aku teringat kisah kecik2 aku...kan aku dh kata kapten, kita nye sejarah byk sama..ehehe. AKu sgt minat memancing dulu. Aku pn tk ingat time bila aku stat memancing nih..yg aku tau..aku pernah digelar raja parit oleh jiran aku yg sll tgok aku kat tepi parit memancing. Hehehehe..Tp aku guna pancing buluh je. Mana le ada duit nk beli yg mesin2 ni.

Rumpun2 buluh yg menarik hati..yg runcing2 mmg menjadi buruan aku la masa tu..tetak je buluh2 tu..tak kisah pnya. Kat kmpung aku dulu..snang gak cari buluh meliar kat mana2..kalau yg dlm kebun org pn tuannya tak kisah. Aku pancing sorg2 je dulu. Bawak balik ikan utk dijadikan lauk. Kalau kena rezeki, sehari tu mau 20 ekor keli, haruan dan puyu aku dpt..haaa..

Nk carik umpan plak? Kalau aku nk mancing ikan2 kecik mcm puyu..aku amik je labah2 bawah rumah aku. Mmg laku pnya..kdg tu baru je cecah air...zasssss kena sambar dh. Mmg menu istimewa utk ikang2 tu. Mungkin cecair web spider ni yg bagi aroma masyuuukk je. So, berbekalkn labah2 kecik tu..aku dpt ikan besarrrr. Aku pn tak pasti wujud lg tak labah2 ni.

Kalau set mancing haruan..haaa..guna la katak atau cicak. AKu dulu umah tinggi...tp ada btg tiang melintang atas umah tmpt sgkut lampu ke apa..aku dulu pnjat je dinding naik atas. tggi dr lantai mau 4 meter gak. Tp mak ayah aku tak pernah jerit suh turun takut jatuh..dia biar je. Tp tak pernah lg la jatuh. Aku kena belek ruang zink dan kayu sbb cicak sll lepak situ. Tu yg aku pnjat tu. Lg satu atas lampu putih neon tu..haaa. Dh tgkap masukkan botol.

Kitorg mmg kamcengggg...

Lepas tgok aku, adik laki (gmbar atas sekali) aku ikut jejak aku memancing gak. Besa la.aku kan idola..ada skali tu aku dh letak dlm botol 4 ekor cicak. Skali balik2 dr sekolah nk mancing..dh takde sekor.

"AMMM!!! KO AMIK CICAK AKU YE???". Aku melenting dengan amarah nyaaa. Memang adik laki aku tu je la yg amek. Sapa lagi. Aku sgt baran masa kecik. MMg aku piapp je adik2 aku. tp skang aku baik..aku usap2 je korg kalau korg wat aku bengang..tk caya try la.ahahaha. eh, smbung balik. Masa tu adik aku dh senyap je tunduk. takut beb dia..

"AKU NAK KO BAYAR BALIKKK!!!SKANGGGGG!!!". Tetiba mak aku letk 20 sen kat atas meja. "Nah, mak bayar kan utk cicak sekor tu". Aku tgok lagi adik aku. "AHHH!!!NI DUIT MAK, BUKAN DUIT DIA...SY TAKNAK DUIT MAK!!" Perghh..ganaskan aku masa kecik. Tp sllnya adik aku terlepas cmtu je. Huhu..aku ganas tp baik hati. Kelakar gak bila diingat2 zama baran aku dulu. Tp stat aku sekolah menengah aku jd cool je. Tp effect dia, adik2 dh tak takutkan aku. Kadang diorg selamba kurang ajar ngan mak ayah aku. Tp siap la..DISHH aku bagi gak.

Tp mmg best memori tu. Hari tu aku balik kmpung semata2 nk jupe adik laki aku ni. Dia kat ATMA, tentera jadi susah nk balik. Hari tu balik, aku berat hati..tp balik gak kmpung nk jumpe dia. Lepas ni dia lapor unit. Jadi anjing je pada senior2 dia..Harapnya dia tak didera dan ditorture la. Korg sume tolong amin.

Huh..tu la kisah 20 sen aku. Aku tau mesti ramai yg nk kata adik aku tough kan..caishhh. AKu apa kurangnya..nah tgok ;


Tknak letak besar2 segan..see..aku tak kurus cekedeng ye...hehehe..sensitip tauu..ahahaha. Tp tak setough adik aku la..ehehehe

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP