Chef bawa pulang utk dibelai

>> Wednesday, February 18, 2009

Malam tadi aku pegi amik biz kad dr seorg kawn kat Technology Park. Pastu terus singgah kedai beli bahan2 utk memasak. Ye adik2 akak2 sume..ari ni saya 'bawak la balik chef' Anul cute akan menyediakn sup ayam bergelumang dosa yeee...

Utk menyediakannya..korg tak tau??tolong la..idup dh 20 tahun lebey. Tak penah tolong omak kau orang ke??haishh..aku bg la resepi;

SUP AYAM BERGELUMANG DOSA

1. bawang puteh dan merah yg dah berbaik2 - sukati korang nk masuk brp
2. Sup bunjut sebijik
3. Halia seciput - 10sen
4. Daun sup 2 pucuk
5. Lada putih sesedap nafsu
6. kayu manis dan bunga lawang (bunga lawa..tp ganu kata bunga lawang natang ni)
7. sudah tentu ayam la..ayang buleh juga
8. apa saja korg nk masuk, kubis ke lobak, dragonfruit, putu mayum..apa saja la

Haaa..cara memasak..

1. tumbuk bawang puteh, bawang merah, halia td. Lada putih mmg tinggal renjis je sbb dlm botol ye.
2. ayam goreng setengah kering. Aku mls nk godok/rebus.
3. Hiris halus2 daun sup tadi ye
4. haaa panaskan minyak, masukkan sume..bawang2an tadi, pastu bunga lawang ngan kayu manis, sup bunjut dan kacau hingga panas hati kawan2 dengan bau2an dia
5. pstu masukkan ayam tadi..gaul2 kasi rapat ukhwah bahan2 tadi ye.
6. agak2 cm dh kamceng..masukkan air utk kuah sup tu sesuka hati le. sebaldi pn buleh..leh wat stok 4 hari..panaskan pastu tmbh telor..buleh sajeee
7. letak la garam atau perasa ikut sedap lidah. termasin kalu tmbah air..kalau dh byk sgt air??apa benak sgt!!buang dulu 2-3 cawan dr dalam kuali tu..pastu tmbh air baru..
8. ada kentang..??haa..masukkan. dia boleh menyerap kemasinan sup anda
9. last sekali cedok nasi..makan..ajak la kawan2 kalau nk pahala..

OK..sekian rancangan memasak bersama Chef anul yg boleh dibawa pulang ke rumah dan dibelai2..tataaa...ada gambar..tp tak kuasa nk aplod!! Alaaa masy..pnjg lak rncgn..aku share plan mandi manda di entri lain...byeeee!!

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP