Teringat Daku --- interbiuuu

>> Monday, October 20, 2008

kegeniusan, kekacakan dan kenakalan aku diwarisi oleh kromosom2 dua org di atas ni. KO tgok muka bapak aku mmg nakal..ahahaha!!!


Malam tadi sedang ralat bergosip berbual kosong perpuluhan lima, termasuk plak topik final projek tika kami di bangku menara gading dulu. Kemudian masuk pulak bab lecturer, tutor yg kerek gila dan pelbagai2 lg citer...smpi la bab interbiu sume.

Maka dek teringat dan rindu kisah lama..aku nk le berkongsi di sini..hehe. INTERBIU!!


Interbiu pertama aku pergi utk post graphic designer. Konon la tu..setakat pandai warna manga dh terus nk jadi GD. Yela..aku tk pandai programming..Nama je Software Engineer. Jadi nk cari keje programmer??Hentikan la Matt..Aku naik moto dengan abah aku kat PJ. masa tu PJ ibarat singapura la..sgt jauh rasanya and sgt janggal. Di perjalanan hujan maha lebat..bas lalu pussshhh...basah lg aku n abah, kalau time splash tu ada katak lompat mau hinggap kat visor..eh..visor pn takde


So, pendek citer smpi je situ basah kuyup..tp pegi gak..aircond sejuk smpi ke lutut..tp aku cuba gak bertutur dengan vibrato yg kerap. Pastu kena di design kejap..dpt MAC.hahaha..mana besa guna epal tu..dh terketar2..Mulanya boss tu sgt berminat memandangkan itu hari terakhir dan aku je yg nmpk OK. Tp bila nk kuar ada sorg mamat yg dr luar dh nmpk kedesigneran nya..ahaha!! so korg leh guess la lepas tu apa result dia..Aku hanya mampu membasahkan karpet opis dia..ahaha!!


Tu yg keja kat Osnira ni sgt la dimudahkan Allah masa proses temuduga. Aku tk tau apa keja consultant tu..maka aku gi je la interbiu. Kat situ kena wat essay n IQ test..ciss apa sangat la..ahaha!! Lepas tu temuduga depan2 dengan cik Bie Hai. Dia tnya la pelbagai soalan, terangkan skop keja..mcm2 la. Baru le teman tau, ate keja yg dia nk bagi ni psl SAP. sebagai ABAPer. (ABAP adalah bhs pengaturcaraan sistem ni)

"jadi..sebagai programmer la ye cik?"
"ye"
"tp sy tak pandai programming"(fatal error di situ OK). Cik Bie Hai tergezut mendengar jwpn yg sgt jujur bebal tu
"emm..nape sem ni ada dua biji D ni?"smbil membelek transkrip aku
"Owkh..yg satu tu struktur data. 3rd level programming..haa..tu yg saya kata tak pandai..see..dpt D je. Tapi cik, bukan sy sorg dpt D. boleh kat 90% kelas sy dpt D. Tu yg beruntung dan berazam. Yg lain repeat. A 2 org je. Yg lagi satu kalkulus tu pn sama..padahal mcm Add math SPM cuma lebey skit..tp ramai fail dan repeat.."
"kenapa mcm tu?", tnya Bie Hai lg.
"Yela..kalau sy sorg je D..boleh la kata sy bodoh cik, tk berusaha..tp kalau dh exam dr 40 org 2 je lulus, cik Bie Hai pk la sendiri salah kami ke pensyarah (pergh..salahkan pensyarah). Bagi sy benda ni ikut gak pensyarah. DIa terlalu ajar teori..kami ramai2 tak antar amali"

Masa ni si penemuduga dah senyum2.."i agree with you"..wahahaha!!! penumuduga memihak plak kat aku.

"tp sy boleh belajar..sy sgt yakin sy boleh belajar dgn cepat cik"
"boleh stat date tu?"
"alaaa..sy ni budak JPA. Sy kena sedaya upaya carik keje kerajaan. Tarikh tu sy ke gi assessment pegawai tadbir cik"
"takpe..takpe..awak sgt jujur. Sy akan ingat awak...sy akan call nnt follow up. Kalau masa tu u tak keja lg, we welcome U"


Mula2 aku tak endah pn..ayat sedapkan ati je...tp dia mmg ingt aku..dia call 2 bulan lebey selepas tu..suh mula keja..gaji up lg 200 drpd yg interbiu mula2...rezeki tak kemana..kalau dh ikhtiar.dpt..insyaAllah.

Jadi adik2 di luar sana...jujur jeeee!!!!Ahahahahaahah!!!

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP