Teringat daku..gaji pertama

>> Wednesday, February 20, 2008

Sedang aku membaca komik atas talian di pagi yg sengal tanpa kerja, aku teringat kisah kerja pertama aku tika umur baru 16 tahun. Kala itu, baru shj tamat tingkatan 4 dan bakal menduduki spm tahun hadapan. Bayaran peperiksaan SPM harusnya lebih mahal dr yuran sekolah yg biasa dibayar acap tahun. Atas rasa ingin berdikari dan tidak mahu menyushkan ibu ayah, aku mengambil kptusan utk mencari kerja di Penang, tmpt paman ku tinggal.

Maka bertolak aku setelah mndpt restu mak dan 50 hengget bekalan dari mak. Aku singgah di Ipoh dek kehabisan tiket perjlnn terus ke penang. Smpi di penang aku turun depan USM dan paman aku menjemput aku dr situ.

"kalau dpt 600 cukup tak nk byr yuran", paman memulakan bicara.
"Uihhh..byknya!!!" bg budak belasan tahun, zaman minyak masih 1.30 seliter, nilai itu begitu tinggi rasanya. sprti boleh beli kereta lagaknya.

Kala itu bulan puasa, aku mula mencari kerja ditemani makcik. Mula2 kami mencuba nasib di sunshine square. Restoran2 mknan segera di situ. Tp agak jauh dr rumah paman. Paman mencadangkan aku utk kerja kilang. Tp aku hanya mahu kerja 20 hari shj dan pulang berhari raya. Paman ckp, takpe.."ko berenti je mengejut, tau la paman settlekan nnt. Skrg, ko ckap ko dh berrenti sekolah, tak dpt biasiswa sebab mak ayah parti pembangkang. Tmpt ko kuat pengaruh parti...".

Maka esoknya aku mencuba nasib interview di sebuah kilang di situ. Ramai lagi rakan2 mencuba nasib. Namun anak2 muda penang itu semuanya baru selesai menduduki peperiksaan SPM. Sijil PMR mereka pn tampak cantik. Aku hanya punya slip PMR shj. Dlm bilik itu, ralit mereka bercerita tntg keputusan msg..Yg punya 4A adalh yg plg tinggi dlm bilik itu.

"Waa..4A..math A tuuu..hang tiru ah?"
"Ceh...ingat apa. Aku mmg terer math", diikuti gelak tawa.

Sang penemuduga tiba2 msuk ke dlm bilik.."haiyaa..manya bising ah lu olang..smpi luar dengar". Hahaha!!ingat kami, bilik yg berdindingkan cermin itu pasti kalis bunyi.

"Lu 4 orang ikut sy..kita start interbiu". Kami masing2 sudah menyerahkan salinan keputusan PMR awal2 masuk ke sini tadi. Maka kami berempat duduk menghadap sang penemuduga yg sedang memegang slip PMR kami.

"ok, kamu 3 orang boleh start keja esok. Tapi you, ada problem skit" smbil memandang aku.

Rakan yang bertiga tadi trus bersuara seraya mempertahankan aku. "alaa..miss, bagi saja la dia kerja sama2 kami...Apa masalah miss". Sang penemuduga tadi trus meletakkan sijil2 pmr kami di atas meja.

"u tau tak berapa dia punya result?" smbil menayangkan slip kptusan PMR aku di atas meja. "Uiiii!!!8A tuuu!!" spontan salah seorg dr anak2 penang itu bersuara. Sang penemuduga terus bertanya soalan pada aku.

"U tak sekolah ke skrg?"
"tak..sy kerja kampung. Dh berenti kerja"
"Takkan u tak dpt biasiswa utk result camni"
"mak ayah saya parti pembangkang..jd kami tak dpat hak kami. Kami takde duit..jd sy berenti sekolah"
"Hmm..btul ke ni?? Habis tu..awak setahun ni mmg kerja kampung?"
"ye"

Serius bangang amat...siapa la nk percaya budak 8A berenti sekolah..apa daaa..Sang penemuduga terus mengarahkan 3 rakan lain tadi mengambil perkakasan utk kerja esok hari. Sementara itu, dia memberitahu aku yg dia akan menghubungi aku semula esok setelah membuat keputusan terhadap permohonan kerja aku.

Sebelum pergi, aku dpt dengar 3 rakan tadi yg telah masuk semula ke bilik menunggu berkongsi dengan yg lain apa yg telah berlaku sebentar tadi. "Gila hang!!budak tadi 8A dowh!!". Aku pn berlalu keluar dr situ. Smpi saja ke kereta makcik yg menunggu aku sudah ketawa smbil bercerita..."Hmm..sapa nk percaya..dh la..kita cari keja lain".

---bersambung--

0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP