Ramadhan menjelang..dan ancaman bom

Tiba lagi Ramadhan tahun ini. Aku masih lg diberi nafas utk cuba m'hayatinya seperti saban tahun ia menyinggah. Tiap kali ia menyinggah di ruang idup hamba allah yg punya banyak dosa ini..aku cuba menyajikan layanan istimewa padanya. Aku cuba beramah mesra dengannya...aku cuba merapatkan diri dengannya semampu aku.

Mampukah aku memuaskan hatinya?

Mampukah aku merapatkan diri padanya?

Mampukah aku memberi layanan istimewa padanya?

------------------------------------------------------------------------------------------------

9/11 dan ancaman bom?

Semalam kami dikejutkan dengan ancaman bom dari pihak yg agak benak dan bebal. Tidak tahu bgaimna lagi mahu menyeronokkan diri tanpa menyusahkan org lan. Entah apa yg si bebal ni dapat daripada tindakannya membuat panggilan sebegini rupa.

Sedang asyik kami-kami melayan internet, berborak maya dan sbgnya..masing2 berdiri smbil bertanya2 sesama sendiri..termasuklah kami2 sekumpulan ni. Apa ke jadah? apa ke hei nya? Kami pn ikut saja la gerakan berdiri ramai2.
"Fire drill", kata salah seorg rakan sekerja kami

Maka sekonyong2 manusia dia bangunan2 chase perdana ni berjalan ke arah tempat letak kereta di bangunan plg blkg skali. Habis sume keta2 yg memberhentikan diri kat situ di buat tmpat sandar punggung oleh sang mangsa2 di situ. Mau ada yg calar balar lepas habis kejadian ni.

Bomba datang berlumba2. Polis dan anjing pengesan tiba ditempat kejadian menghidu segala ruang cuba mencari bom yg dilaporkan. Di tempat berkumpul..masing2 dengan segala lwak dan cerita. Kalu btul terjadi kes bom..mahu pecah berkecai kebanyakan dari org2 yg berkumpul di sini. Tiada amaran dibunyikan...tiada email disampaikan..mujur org2 malaysia ni pasti ambil tahu apa yg jadi di sekeliling..org bgun ramai2 pn kita mahu amibil tahu..tu yg tahu kena keluar dr bgunan.

Dalam lebih kurang sejam...kami dibenarkan balik semula. Dh sampai opis...baru la ada pengumuman mengatakan tiada bom dan suruh bekerja seperti biasa. Nah..ini curian yg sempat di curi (pinjam kosakata ya akira);

Konyong2 manusia yg tidak sedikit pun panik..hanya kepanasan

Sekumpulan wanita berpakaian indah. Macam tahu2 saja akan jadi kejadian begini..direnung byk mata pakaian mereka

Bomba pn sudah habis bekerja..langsung diajak minum bersama oleh org kuat shell


Pasal Orang Lain Ia Susah yg masih mengawal keadaan

Ini gambar yg tidak ada kena mengena dengan kisah di atas..tp punya maksud.Lihat sahaja mesej nya.


Yaaahhh...itu shj taipan kali ini..makasih yaaaa

Comments