TO clear something..

>> Thursday, January 18, 2007

Aiyaa..mungkin krn ayat itu tk serupa dengan nada yg kita cakap..

.....

Terpanggil pasal tudung yg ditulis oleh blog AdiekIntan..nk tulis sikit je sini pasal pandangan aku spy tidk disalah erti atau salah anggp aku ini m'buat dakyah ttp sekadar m'beri pndgn apa yg terpk di kpla dan benak aja..Psl tudung labuh..kakak aku pnh ckp,"bila kite pkai tudung labuh..org akn pndg kita baik sgt..wat slh sikit je kn laa..". Kakak yg used to wear tudung labuh..skang ni dh pakai biasa2 je..dia ckp.."akak nk jd org yg btul2 boleh dicontohi..then pakai tudung labuh spy org takkan ckp pakai tudung labuh pun buat benda tak betul..akak nk btulkan diri akak dulu".

Mungkin ada yg rs itu ada silapnya.berbalik pd blog Intan..yup..btul..tk semestinya pkai tudung labuh..esok takleh pakai tudung biasa..tp pndgn n pdpt org lain2. asalkan tak terlajak pndgn n pendapat dia tu dari hukum. ok la kan kalu dengan nk memakai tudung labuh..dia nk btulkan diri dulu..tak salah kan..??jd btul salah..yg penting hukum tu betul. Sbb tu aku kuarkan pdgn secara logikan psl tudung..bukn main taram..tp terpk..

Org pakai tudung skang berpesen2..tak kisah..no offense pun..asalkan tutup aurat la..tp kalu yg tutup paras abih tengkuk tu..ye la,,btul la tutup aurat still. maybe kalu darurat cam nak bersukan ke..nk wat kerja2 berat ke kan..but adakah ia mengikut tuntutan?tutup aurat slh satunya adalah supy tak timbul fitnah kan..tp aku tak rasa dgn dedahkan dada while bertudung adakah cara yg betul..??walaupun masih memakai tudung dan menutup aurat. (LAGI SKALI DIINGATKAN INI HANYA APA YG AKU FIKIRKAN..DAN BERBEKAL SEDIKIT PA YG AKU INGAT DR APA YG USTAZ2 CKP).

Aku tak kata salah n tak kata betul.itu yg aku cakap pk sendiri..mn baik buruk n btul slh..sapa la sy nk tentukn. Aku cm takut..yg pk itu btul akan alter sikit..then pakai fit..pakai tudung..show all the curve..still tutup aurat..tp tuntutannya dipenuhi tak..msih timbul fitnah kan..?atas alasan ini la aku ckp "fikir scr logik"..tudung itu bukan sekadar menutup rambut..bukan lah bermakna islam itu secara logikal. Islam itu meringankan. Kalau ikut zaman nabi..kuar laki pompuan pun akan timbulkan fitnah..tp ustaz cakp..zaman skang..pompuan pun kuar bekerja..jd ada keringanan utk tu. Ustaz ckp nk tgk wayang?tgk la ngan kawan pompuan..tp jgn la wat mende lain...

so..harapnya ia menjelaskan sedikit pandangan aku terhadap isu ni. aku ini tidak kisah ditegur kalu silap..tegur sj..=].nk 'basuh' pun bole kalu btul aku silap..=].nyong orak kisah..nga nga nga!!

3 comments:

intan saleh January 19, 2007 at 5:49 AM  

aku tak kata ko salah. cuma aku tak suka sket tanggapan sesetengah orang lelaki ni: Allah suruh pakai tudung sebab aset2 pompuan etc. klau jadi apa2 kena rogol and whatnot, salah pompuan.

bg aku itu pandangan male chauvinist. padahal dalam surah an-Nuur itu, arahan pakai tudung itu SELEPAS arahan kepada orang lelaki utk menundukkan pandangan.

aku juga tak kata salah ko fikir secara logik. cuma dalam hal agama ni, kdg2 logik tak cukup kuat sebagai dalil. katakan ko kata logik tak boleh makan babi sbb ada cacing yang takkan mati even ko masak mcm mana skalipun daging tu. takkan bila ada org jumpa cara bunuh cacing tu, terangkat hukum haram makan daging babi.

sama la bila kata pakai tudung so tertutup dada. kalau ada sesapa reka kain boleh tutup dada dengan 'sempurna' terangkat hukum pakai tudung? setahu aku the hair itself sudah cukup sebagai senjata syaitan.

nway.. bagi kiterg org pompuan ni, menutup aurat berkait rapat dengan modesty.. to Allah, among fellow manusia. menutup 'perhiasan' kami sebagai tanda rendah diri.. takde la rasa nk riak megah takabbur rambut aku ikal mayang, subang aku berlian lip lap lip lap, leher aku putih halus mulus bak.. er.. apa2 la. tu maksud aku bila aku kata org lelaki ni jgn la berlebih2 dlm hal tudung ni.. kiterg pakai tudung for Allah, for ourselves sbb nk lindung diri sndri drpd sifat2 mazmumah cemtu.. tak terfikir hal korg2 pun.

aku penah tergelak dengar sorg mamat ni ckp "kalau awak sayangkan brothers awak so dierg tak terbayang2 rambut awak yang mayang mengurai waktu solat sampai tak khusyu, awak pakai la tudung". rasa jahat plak aku gelakkan mamat tu.. tp tlaka2 siot! para brothers sila la flatter urselves dengan cara lain.

btul la ko tak setuju org pakai tutup tapi dada terdedah juga. tu maksud aku bila aku tanya.. apa korg ingat tutup aurat tu takat tutup semua kecuali muka dan tapak tangan je ke? tudung selempang, baju body hugging.. tu blum cukup syarat tutup aurat lagi. again, it's modesty.. it involves the attitude as well.

aku setuju ko kata lain org lain pendapat. sbb tu aku buat entry tu.. and the whole point of my entry is jgn nilai orang ikut labuh tudung. mcm kakak ko ckp kan, pakai tudung labuh je org ingat stok baik. pendapat cemtu la aku nak ubah.. bukan nk kata org pakai tudung labuh org tak baik.. tapi apa kes.. mcm contoh ko pakai selipar maknanya ko lebih zuhud ke drpd org pakai kasut kulit? tu je aku nak ckp, aktiviti ke'tidak-istiqamah'an sesetangah org dengan tudung labuh tu tak berkait pun tahap iman dia.

aku tak kata ko memandai.. cuma komen ko dah terlencong sket drpd point entry aku.. ekeke..

sekian, terima kasih. ahaks!

Hikbal Ujir January 20, 2007 at 12:14 AM  

salamun alaikum..
menarik entry kali ni..tp terlalu hangat..
kataku:
Setiap yg dijadikn syariat tuh ade hikmahnya. Tp skrg ni org xbeberapa nmpk,sbb trust dlm diri tuh xde =).Sbg cth pakai tudung,yerps mmg leh hindar zina,tp org xnmpk mcm mane boleh hindar.ade jg yg kate xpakai pn xpe..asalkn xhampiri zina.pelikn..itu ape yg die rase,yes mmg boleh die hindar.tp bgaimana org lain?satu persoalan..same jgk dgn mkn babi.ape2 pun percaye tuh ptg..
Tuduh labuh?Well..mmg bagus!Sbb die sopan n bertatasusila. Sbb boleh tutup keseluruhnnya..
Tudung pendek?Bagus jg...tp kene pd tempatnye..btudung pendek bkn bmksd pakai ketat,dn jg bkn bmksd pakai smp lengan...tp tutup utk lakukn aktiviti yg bpatutan..kenang2knla..
my advice:
Pmikiran org xleh dibntk dgn "terjahan" tp melalui "hikmah" sesuatu pekara melalu care yg berhemah...=)
ade video bgs utk hijab ni..sila ke
http://www.youtube.com/watch?v=F4jQi0Gjy3M

Hasnul Efendi Md Yusof January 21, 2007 at 12:18 PM  

thank U thank U!!hehehe..aku tidak mengambil hati pun..aku suka berdialog begini sbb mmg byk inputnya. tiada yg slh atau btul..sekadar tp samada kuat atau tidak sebgai dalil. sbnry nk bgtu yg Allah tetapkan sesuatu sume atas satu sebab yg sgt kukuh...tp kalu sebab kukuh tu dapat diatasi..masih lagi ada sebab yg lain. Kena tau bila non-muslim tny psl ni..=]
sbbnya aku penah bg reason kat non-muslim utk certain things bila diorg tny pasal islam..n so far aku dapat la jawab..aminn.sbb aku pnh kn tny pasal tudung.."kenapa tuhan U minta tutup rambut..tp sy tgk ada byk fesyen ah?".so far..dapat diatasi soalan tu..alhamdulillah dgn ilmu yg sikit ni..hehehe..

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP