D.E.M..apa masalah dia ni??Aku salah ke? Korang tolong nilai boleh?

>> Wednesday, August 4, 2010

Still remember about my first job-atas-kawan which I did at Rawang last year?  Haish..ingat senyap dah..pagi ni ada meseg plak dari dia;

"Awak, tolong lah, saya perlu gambar saya? - Nurul"

Aiyaa..cam aku je jahat tak bagi gambar kan. Kronoogi cerita untuk difahami, anda boleh klik sini ye. Sebenarnya beberapa bulan lepas dia ada meseg balik kata bila nak dapat..dah lama sangat dah. Aku angin gak. Cam aku plak wat lambat. Aku balas la yg album dia tu dh siap seminggu setengah lepas dia kata nak cepat dulu. Tp payment pendahuluan tak pernah dapat, set masa senyap je. Dia jawab dia busy sangat-sangat.

Ok, buang yang keruh. Then aku set masa..dia kata leh jumpa kat Rawang..aku kata jauh tuuu..takleh tempat lain ke? Note : as a client sll nya aku anta gak ye ke sana kalau mmg leh drive ke sana. Mslhnya payment satu hapah pn tak dapat lagi. Ke sana pn amek masa n minyak aku juga. Tak tau plak apa jadi lepas smpi sana sapa ntah tunggu aku, tak bayar ke apa kan. Tak ke naya (siyes smpi terpikir nk pukul aku ke apa ni. punya rasa tak best dah kan).

Then dia set kat Sungai Buloh malam tu. Aku ada hal aku sendiri masa tu. Aku sempat MMS gambar album dia. Then dia balas "OK..harapnya awak tak buat cincai je". D.E.M. Aku replied yang album tu aku buat lama gile. Seminggu setengah lepas job dia. Time tu aku dedikated lagi nk buat. Aku cakap kat dia..aku kena print lain tak kan..sebab gambar tu tak lengkap sangat. Stail aku, gambar kat sticky album adalah utk gambar group ngan kawan-kawan,candid apa sume tu. Gambar yang pengantin berdua, pose sume tu akan masuk custom album. Aku print, then beberapa minggu pastu kata taknak custom plak..so mmg gambar dlm tu tak lengkap sangat la. Bila aku mintak duit nk print yang lain mesti senyap.

So, sebab aku ada hal, susah nk peruntuk masa jumpa dia, aku cakap "takpe la..you bayar je macam rega kita deal hari tu..I tanggung kos anta album tu as parcel pergi alamat you. OK?". Dia kata OK. Then I cakap, alright tolong masukkan duit la kat akaun aku. Then aku bagi akaun number aku. Last dia replied "Ok, petang ni saya masukkan". Sampai ke ari ni senyap, cek akaun pn takde duit. Aku nak anta ni..mudahkan dia..tak caj dia. Lagipun dia kata dia ngandung masa tu. Rasanya dh bersalin kot skang.

Haish..ni meseg cmtu plak pagi ni. Blur la aku. Aku salah wat keputusan ke apa ni? Korang as client rasa aku salah ke?

Note : sblum ni aku letak gambar aku bukan bertujuan untuk aibkan ke apa..aku just tunjuk gambar tu untuk korang nilai..teruk sangat ke gambar aku smpi tak percaya..smpi nak tunggu letak depan mata baru bayar?? Please la bride to be kat luar sana..kalau rasa tak percaya ke apa..patut gi belek dulu hasil kerja orang tu sebelum upah ye...

11 comments:

~wAniE~ August 4, 2010 at 11:34 AM  

susahnyer...client semua nyer betul..tp kena la phm..kalo die bank in kan duit tu kt ko, mesti dh dpt kn gmbr tu..saje nk merumitkan keadaan..

Ann August 4, 2010 at 12:01 PM  

paham dilema ko...ssh jgk kalo dpt client yg cerewet ni...

Jard The Great August 4, 2010 at 12:06 PM  

ko ade letak syarat tak? duit tak masuk.. ko tak leh hantar?

ade tak?

Kniedaz August 4, 2010 at 12:27 PM  

laa..ada gak client macam ni? kalau akak, mesti nak cepat2 langsaikan wet tu..ni sampai nak beranak pun tak settle? gilos tol..len kali takyah la wat album bagai..amik guna kamera sendirik je la.. (sori..mak buyung ni over lak hehehe)

nurlailie izani August 4, 2010 at 12:35 PM  

suh dia bank in half dlu ke..dh dpt smua br byr abs...huhuhu

zonaku August 4, 2010 at 1:02 PM  

sila jgn terlalu baik hati yer.......



no money, no photo.
ko bg jer kata dua, xder duit sampai sekian haribulan, kira burn jer album tu....

nak menangis ke apa ker... sila abaikan! malampau dia tu!

cewah,, aku lak emo!

HEMY August 4, 2010 at 1:12 PM  

Jard : ada..tp tak directly..aku masih berbahasa..aku mintak la..then tak bagi..aku tak hantar..tkkan tak paham lagi

nurlailie : ada terpk gak yang tu..tgok la camne..tp sbb sume dh siap..kalau tetiba tk bayar...sume dh smpi..tak ke rugi

zonaku : hmmm..tu la..aku rasa aku takla over sgat react on this issue..takpe la

zaidon August 4, 2010 at 2:15 PM  

Bro... cakap je lagi, tolong bayar dulu then baru antar gambar, setuju ngan Zona, mesej je lagi macam tu.

wHoSeNa August 4, 2010 at 4:05 PM  

sian ko bro..ak rs kan afterward ko kene wat satu agreement antara klien ngan..biar ade hitam putih..nk wat ape report ker boleh kejar nati...dpt client xreti bahasa ni mmg payah...xpun ko mntk payment dulu br ko start keje..no money no talk la..kan bese org mtk deposit...

HEMY August 4, 2010 at 7:10 PM  

aku ceburkan diri amek gambar sbb nk have fun n tolong mana patut..kalau leh tolong dari segi convenience on the date nk bayar..aku tolong la..

so far job sendiri ok je...hmmm..takpe la

Mohd Shahrul Hafizi August 8, 2010 at 2:02 AM  

Panas aku weh baca entri ko ni. Membe ko tu memang x bersyukur dan x da adab. Obviously siap dgn sindiran dan buruk sangkanya, "OK..harapnya awak tak buat cincai je" . Tak kenang budi betul.

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP