Ke lauttt~~~ Part 2. Memang bestttt!!!

>> Tuesday, May 11, 2010

Sampai stesen bas KT jam 9.30 pagi. 12 jam perjalanan weh. Sengal tulang belakang..lutut aku sakit. Masa dalam bas aku dok lirik nenek sebelah aku. Sian dia. Aku yg muda pn sengal2 tulang dah. Cembam amek aku dengan gerombolannya. Mak dan adik beradik beliau. Sambil tunggu mak beli sayur2, Cembam served aku teh-O yg dia buat dalam flusk. Ahhh~~ segar skit.

Then, terus ke umah tok. Ekal kata ayah tahan pukat. Sampai2 ayah dh sampai pantai dok cabut sekor-sekor ikan dari pukat. Wahhh~~~ banyakkkk. Pes time tengok ikan banyak2 camtu. Setengah bakul lebar saiz semeter suku x 3/4 meter. Ikan cencaru (celik), selar, pari, gelama kembung dan yg paling best ada sekor tu ikan todak. Wauuu!!!! Tp todak buat kopok. Tak makan camtu je.

Tok terus dok bersila dan belah dua ikan cencaru yg banyak tu. Ayah tak amek langsung cencaru. Ikan murah dan senang dapat. Tolak kat peraih 1.20 je sekilo. Jadi tok nak buat ikan masin sume cencaru tu. Hati dia tok amek buat sambal. Pes time rasa. Bestttt~~~ Ayah cuma amek gelama, selar, pari dan kembong. 

Pergh..banyak tu mak goreng ikan. Overdose protein aku. Sume sua kat aku. Hehehehe. Memang tak layan ayam beb dok sana. Then ayah cakap pas asar nak tahan pukat lagi. Wah. Aku masih letih tido le dulu pas zuhur tu. Tau2 ayah dak kuar dah. Kami bergegas nak ke pantai. Bawak baju siap sebab masing2 nak mandi pantai. Mak pun ikut join.

Sampai2 aku tgok ayah nun kat tengah laut. Takde la tengah sangat2. Masih nampak la kalau lambai dari pantai. Aku smpi2 je siap laung.."Ayaaaaaahhhhhh". Ahahahahaha!!! Aku terus terjun je laut.lama tk mandi laut. Ekal siap pakai life jacket. Ada lagi satu tu aku pakai gak..leh berenang jauh skit. Tp pantai tu tak seswai mandi..dia dh korek. Bahaya. Ombak dia tarik kuat. Aku apung badan tau2 dh jauh dah dari pantai...fuh..bahaya.

Pastu ayah sampai pantai dengan tangkapan pertama. Tak banyak mana..tapi banyak la bagi aku. Abeh kuarkan sume ikan dan cedok air kuar. Ayah tanya "Nak ikut tak?". Haaa..Cembam pandang aku sengih. "Berani?". Cehhh...musti la. Life jacket pn dh pakai terus masuk sampan. Tapi ayah la yg dayung. Eekekeke. Ada lg 2 pukat nk bawak naik. Satu untuk ikan besar. Lubang pukat tu pn besar. Aku tukang balance sampan. Ayah tarik. Dh ujung2 baru ada pari 7-8 ekor. 

"Bahaya pari ni. Sengat dia. Steve pn mati kena sengat pari", ayah pesan sambil cabut pari dari pukat.

Baru abeh pesan ayah, TAP!! kena sengat. Pari yg ayah tengah nak cabut melibas. Time tu plak ombak tengah pukul sampan. Berdarah tangan ayah. Aku tanya OK tak, dia kata ok skit sebab pakai sarung tangan. So teruskan la tarik pukat.  Selesai yg satu tu gi tmpt pukat kedua. "Senang kayuh dari situ. Hah". Ayah serah pendayung kat aku. Aku pun adjust kedudukan dan dayung............

"Err..cam tak gerak la ayah.." Ahahahaha!! malu siut!! tak gerak. Ombak kuat gak. Last2 ayah gak yg dayung smpi ke pukat lagi satu dengan tangan nye yg dah mula rasa kebas dek bisa pari tu. "Yang ni pendek je pukat".  So aku macam tadi gak, tukang adjust kedudukan sampan ngan pendayung. Baru aku sedar, salah taktik skit aku dayung tadi. Nak gerak ke depan, dayung dekat tepi2 body sampan je. Kalau jauh tu utk kemudi arah.

Pukat kedua byk ikan. Ayah angkat ke sampan and cabut kat tepi pantai je. Takut lambat. Kebanyakannya ikan cencaru. Habis tarik aku kayuh ke pantai. Lajuuuu..kekekeke. Smpi pantai, tarik naik sampan dan cabut ikan2 tadi.

"Reti cabut?", ayah tanya
"Op coz". Huh..memang untung ayah aku dapat menantu kacak serba boleh ni.

Ada sorang abang askar tolong cabut. Laju skit. Smpi azan gak la. Kitorang bagi pari kat abang askar tu, then balik mandi. Fuuuhhh!!!! memang best. Pengalaman pertama ke laut. Tak mabuk sebab kejap je. Ni bulan 6 ayah ajak candat. Haa..time tu baru tgok mabuk ke tak mabuk. Heeehe. Apa pun memang besttt balik ganu mggu lepas. Cembam plak abes period pagi sabtu. Yeahhh!!! Ahahahahaha!!!

20 comments:

~wAniE~ May 11, 2010 at 3:19 PM  

best nyer..kalo ad cmra msti lg best kn>?????blh ko amik gmbr bagai kn??

zella y May 11, 2010 at 3:38 PM  

ala...xde gambar...heheheh

best nyer umah dkat ngan pantai... boleh mkn ikan fresh...

ko ade wat ikan bakar x?? ;p

Jard The Great May 11, 2010 at 3:40 PM  

waa.. sibuk pengomen atas ckp pasal gmbr.. hukhukhuk.. hemy jgn bersedih psl "arwah" kamera yek.. enjoy!!

Jard The Great May 11, 2010 at 3:43 PM  

uish.. kena sengat pari. ok ke papa mertua mu?

cembam abes period? wakakaka.. siot

syah shah May 11, 2010 at 3:46 PM  

makan ikan banyak bagus untuk otak weh... provided ko tak makan daging ikan yang warna itam-itam tu... kena daging putih...

candat sotong?? nak ikoooooottttttttttttttttttttttttttt~~~~~~

HEMY May 11, 2010 at 4:21 PM  

wanie n zelaa : alahaiii...sedih aku kenangkannnnn

jard, kau memahami ku..meh nk kiss. period tak?ahahaha

syahshah : nakikot ke??leh je..tp dok homestay. and itu pn kalau ayah aku leh arrange bot

Masy May 11, 2010 at 4:40 PM  

tetibe je masuk hal period, bongek betoi hahaahhha

oit blk ganu lenkali bole la aku kirim kopok ke sata ke. sedapnyeee *telan air lior.

HEMY May 11, 2010 at 5:53 PM  

aku sll naik bas la..malas skit nk huyung hayang bawakkk

Jard The Great May 11, 2010 at 6:18 PM  

hemy.. jom ar join benda neh.. tak ramai yg join.. die nk 50 blog.. yg join dlm 20 kot..

http://dahliajournal.blogspot.com/2010/05/50-creative-youth-blog-senarai-peserta.html

check sini utk tahu lebih lanjut

HEMY May 11, 2010 at 6:41 PM  

aku ada tnya ko kat komen...

Mohd Shahrul Hafizi May 11, 2010 at 7:01 PM  

Hahaha. Dodol la ko Hemy. Tapi seronok kan dayung sampan. Dah lama tak main sampan musim banjir. Hamboi! Tahu la baru kahwin. Seronok la ek ko. Ngehehehe.

Mak Su May 11, 2010 at 7:09 PM  

amvoi, siap ada gelak2 kat ujung2 tu

zonaku May 11, 2010 at 8:07 PM  

ceh... tgh sedap lyn citer memukat, ko lencong lakkk! er.. mana ko lagi excited??? 1st experience memukat ker cembam abis period?


wakkakakakkakaka

zonaku May 11, 2010 at 8:09 PM  

br ko tau nikmatnya hidup tepi pantai.............. selalu mkn ikan fresh!


er... candat sotong????? ko n syah g tgh laut............. aku tgu tepi laut jer la.. kaut hasil.... blh????? sbb aku mmg x mampu berjaga mlm dlm sejuk2 tu

Kapten May 11, 2010 at 9:42 PM  

wei part last tu takder kaitan
haha

sekali sekala rasa merasa kehidupan nelayan best gak. dah bersara nanti buat rumah tepi pantai... leh jadi nelayan selalu


Latest:Santai: Aku dan Mesin Vending Nescafe

wHoSeNa May 12, 2010 at 10:32 AM  

cite awal dh cantek dh..
msk ending..ces...taula dh kawen..~~~

syah shah May 12, 2010 at 10:44 AM  

nanti aku ajak incik Firdaus sekalik... teringin ni nak candat sotong... mancing ikan dengan mancing udang dah biasa sangat... :D :D

HEMY May 12, 2010 at 11:47 AM  

mohd shahrul hafizi : ekekekeke...besa la baru kawin

mak su : =p

zonaku : dua2 la..ekekeke..aku pn tak tentu mabuk ke idak ni..

kapten : tuh la..skali skala mmg excaited la..sll sangat ntah la

whosena : ekekek..gimmick namanya

syahshah : aku gi redang 13,14,15. kalu lulus..aku akan amek lepas 15 tu smpi abeh weekend. time tu kot candat

syah shah May 12, 2010 at 1:58 PM  

okeh okeh... nanti aku roger sama incik Firdaus... ahhh... tetiba rasa tak nyabo gile... hahahahah :P :P

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP